Počinje „Likovna jesen“ u Somboru

Umetnički radovi dvadeset pet umetnika i umetnica biće predstavljeni na ovogodišnjoj manifestaciji “Likovna jesen” u Somboru, a obe planirane izložbe će, u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” iz Sombora biti otvorene od sutra do 26. novembra.

Na bijenalu će biti predstavljen i mural “Kaleidoskop” koji je osmislila i oslikala umetnica Marija Šoln, a koji se nalazi na bedemu Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na Vencu Radomira Putnika 2.

Mural “Kaleidoskop” je nastao u okviru prateće street art izložbe bijaenala Likovna jesen 2022, koja je sastavni deo bijenala od njegovog reosnivanja.

Mural će biti predstavljen na ovogodišnjem bijenalu od 5. do 26. novembra, koji će imati tri umetničke celine: slikarsku – gde će biti prezentovani radovi osamnaest umetnika “Slikarstvo-aktuelne tendencije”, video celinu sa radovima sedam umetnika i treću street art, koju je Kulturni centar “Laza Kostić” uveo od 2016. godine.

Manifestaciju će otvoriti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose verskim zajednicama, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

„Umetnici pozvani da izlažu na Likovnoj jeseni u Somboru 2022. godine su, svako na svoj način, posvećeni razlizličitim temama, ali bez obzira na vrstu umetničke preokupacije oni uvek obraćaju pažnju na razvoj koji se dešava u svetu kao i na trenutnu situaciju u društvu. Sa sve većim uticajem liberalizma i globalnog kapitalizma, postavlja se pitanje kako se umetnost u takvom svetu može pozicionirati i kako umetnici svojim delovanjem mogu doprineti promenama koje su neophodne, posebno unutar umetničkog sistema u našoj zemlji. Stoga su i pozvani da izlažu afirmisani umetnici koji su zastupljeni na međunarodnoj sceni i koji pretenduju da učestvuju na globalnom tržištu, koji učestvuju u međunarodnim projektima“, istakla je jedna od selektora ovogodišnje Likovne jeseni Slavica Žarković.

Na centralnoj izložbi koja će biti otvorena sutra u 11 sati, “Slikarstvo-aktuelne tendencije”, izlagaće 18 umetnika i umetnica: Goran Despotovski, Danka Dimitrijević, Uroš Đurić, Mila Gvardiol, Andrea Ivanović Jakšić, Jelena Jelača, Damjan Kovačević, Marko Kusmuk, Nikola Marković, Jelena Micić, Mihael Milunović, Kristina Pirković, Emilija Radojičić, Rastislav Škulec, Rade Tepavčević, Ana Vrtačnik, Vuk Vučković i Bosiljka Zirojević.

Prateća izložba, Video/kompjuter art “Medijski art diskusi” biće otvorena u 12 sati u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” i na njoj izlažu: Nataša Teofilović, Marija Avramović i Sam Twidale, Stevan Kojić, Tijana Jevrić, Dragan Vojvodić i Danica Bićanić.

Otkrivanje murala “Kaleidoskop” Marije Šoln zakazano je za sutra u 13 sati.

Nakon više od jedne decenije, 2006. godine, na inicijativu somborskog slikara i jednog od učesnika konjovićevske Likovne jeseni, umetnika Dragana Stojkova, bijenale “Likovna jesen” doživljava svoj povratak. Obnovljena manifestacija je nastavila vizionarski put svog utemeljivača, te je sa velikim entuzijazmom nastavila da bude stecište savremenih umetničkih strujanja.

Danas “Likovna jesen 2022” na čelu sa selektorima: Savom Stepanov, Slavicom Žarković i umetničkim direktorom Draganom Stojkovim nastavlja da prezentuje, a time i podržava najaktuelnije srpske umetničke tendencije.

“Trima umetničkim selekcijama, u vremenu bez istorijske distance kao jednog od najrelevantnijih testova kvaliteta, budno pratimo aktuelnu umetničku scenu kod nas, a time pružamo i kontinuiranu podršku mladim umetnicima reperezentujući njihove radove u sklopu naše tradicionalne bijenalne manifestacije”, izjavila je direktorica Kulturnog centra “Laza Kostić” Vesna Šašić.

Koncert u čast nagrađenih je sutra u 19 sati u Kulturnom centru “Laza Kostić”, a nastupaće Jelena Jovović kvartet.

Podsetimo, “Likovna jesen” Sombor je nastala davne 1963. godine na ideju i inicijativu jednog od najpoznatijih slikara jugoslovenske umetnosti, Somborca, maestra Milana Konjovića. Kao takva, istovremeno je okupljala i promovisala nove umetničke pojave na jugoslovenskoj sceni. Senzibilna na sve umetničke tokove od šezdesetih, preko sedamdesetih, osamdesetih i prve polovine devedesetih postala je nezaobilazno stecište najeklatantnijih pojava u jugoslovenskoj likovnoj umetnosti.

Sticajem okolnosti, sredinom devedesetih godina, manifestacija je prestala da postoji. Dela koja su otkupljena do tada ostala su Gradu Somboru kao izuzetno vredna zbirka najznačajnijih umetnika pomenutih decenija jugoslovenske scene.

Izvor: RTV

ПретходниSomborska gimnazija obeležila jubilej 150 godina rada
СледећиSomborci u punom pogonu u Nikšiću

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.