Počinje uređenje fasada u Somboru

Фото: Синиша Трифуновић

Fasade i zgrade u Somboru počeće da se uređuju. Ta obaveza predviđena je novom gradskom odlukom. Ukolko vlasnici to sami ne urade fasade i zgrade urediće komunalno preduzeće, ali o trošku vlasnika.

Somborske fasade ponos su grada, ali neke su u takvom stanju da ne samo da ruže centar, već je proći ispod njih prava avantura za pešake. A trebalo bi biti drugačije – misle građani Sombora.

“Prozori i fasade.Ne moraju se prozori menjati, ali treba ih nekako doterati. I naravno ne treba stanare maltretirati sa tim. Neka se pomogne vlasnicima, jer u tim stanovima uglavnom žive stari ljudi”, kaže Borbala Braun.

“Verovatno bi grad to trebao da odnovi fasade. Činjenica je da još ima ružnih fasada i da bi to trebalo da se sredi, da grad bio još lepši”, kaže Andrijana Ivanović.

“Neke fasade su uređene, a neke i nisu, naročito ovde u centru. O tome bi grad trebao da vodi računa. Ipak smo mi gradski centar i trebao bi biti uređen.Imaju oni sredstva za to pa neka urade da nam centar bude lep”, kaže Tereza Gojtan.

Slika centra grada, ipak će uskoro početi da se menja, jer je grad usvojio odluku koja valasnike i skupštine stanara obavezuje da održavaju svoje zgrade i fasade. Grad je podeljen u zone, a najviše će pažnje biti posvećeno samom gradskom jezgu.

“Imaćemo sada puno posla oko toga u smislu da će građevinski inspektopri obići sve uliec. Pre svega u području zaštite Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, gde će popisati objekte za koje je potrebno da se uradi i projektna dokumantacije, pribaci saglasnost Pokrajisnkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i način kako će se objekat održavati”, kaže Milan Stojkov, glavni urbanista Grada Sombora

Održavanje je obaveza vlasnika i stanara, ali ako sami ne urade obnovu svojih zgrada, to će uraditi komulano preduzeće, o trošku vlasnika i stanara.

“U slučaju da to ne uradi skupština stanara, vlasnik ili upravnik zgrada po nalogu inspekcije JKP Prostor uradiće svu dokumentaciju, izvesti radove na sanaciji i naravno račun ispostaviti vlasnicima”, kaže Stojkov.

Odluka je usvojena pre dve nedelje i njena primena tek počinje, ali glavni urbanista Grada Sombora, kaže da se ona onda odnosi na sve objekte, bez obzira na to ko je njihov vlasnik, ili korisnik. To znači da bi Somborci uskoro mogli dočekati i obnovu Kronić palate.

Izvor: rtv.rs

ПретходниKRAJEM MARTA SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SOMBORU
СледећиPete metoda u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.