POKRENUTO PITANJE TRAJNOG REŠENJA ZA JEZERO KORLATOŠ

korlatos

Predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus i član Gradskog veća za oblast poljoprivrede Boris Bulović sastali su se danas sa predstavnicima Turističkog društva „Korlatoš“ i predsednikom društva Žoltom Sabom, povodom rešavanja problema i trajne zaštite jezera Korlatoš kraj Bezdana.

Turističko društvo „Korlatoš“ predočilo je predsedniku Skupštine grada dugogodišnji problem niskog vodostaja. Naime, jezero Korlatoš nema stalni površinski dotok vode, te nivo vode iz godine u godinu sve više opada, što je uzrok  i povećanog stvaranja mulja.

Prošle godine, na zahtev TD „Korlatoš“, zbog lošeg kvaliteta vode u jezeru, JVP „Vode Vojvodine“ su interventno izvršile pumpanje vode plovnim bagerom iz kanala Bezdan – Vrbas u jezero, kada je nivo vode povišen za 55 cm.

Tokom sastanka, Zoran Rus je istakao da će Grad Sombor učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se ovaj dragulj prirode i veliki turistički potencijal Gornjeg Podunavlja, sačuvao za buduće generacije.

„Zahvaljujući dobroj saradnji Grada Sombora sa JVP Vode Vojvodine, u najkraćem mogućem roku, održaćemo sastanak sa direktorom Srđanom Kruževićem povodom rešavanja problema jezera Korlatoš. Nivo vode u jezeru zavisi isključivo od nivoa podzemnih voda i od količine atmosferskih padavina, jer nema fizičku vezu sa kanalom Bezdan – Vrbas. Plan je da se i ove godine pumpanjem vode iz kanala poveća nivo jezera, ali to svakako nije trajno rešenje. Namera je da se na severnoj strani izgradi hidrograđevinski objekat, koji će trajno omogućiti da se voda iz kanala po potrebi uliva u jezero, što bi rešilo problem na Korlatošu“ rekao je predsednik Skupštine grada Zoran Rus.

ПретходниPREDSTAVLJANJE PROJEKTA „CINEMA“ I NA YOUTUBE KANALU
СледећиNEOPHODNO DA SE UKLONI AMBROZIJA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.