Poljoprivrednici iz Sombora nezadovoljni prinosom ratarskih kultura

setva-poljoprivreda-

Poljoprivrednici iz Sombora kažu da ove godine nisu zadovoljni prinosom ratarskih kultura, ali da sa daljim poslom nastavljaju kada su u pitanju setva uljane repice i pšenice. Kada je reč o predaji prinosa, otkupljivači ističu da se trenutno radi sa akontacionim otkupnim cenama.

Agroekonomska godina još uvek je u toku, ali budući da se žetva privodi kraju, poljoprivrednici iz okoline Sombora ističu da zbog nepovoljnih vremenskih prilika rodom nisu zadovolji, ali ono što je uočljivo je da je oko prinosa ove godine značajnu ulogu imao izbor sortimenta ističe Velizar Aćimović, koji ratarske kulture obrađuje na oko 150 hektara zemljišta.

Velizar Aćimović, poljoprivrednik iz Sombora: „Ječam je dao dosta neuobičajeno manji prinos nego inače, kod pčšenice takođe, soju još nismo vršili, a kukuruz smo tek počeli. Što se tiče soje, ko je sejao ranije sorte tome je rod još više podbacio, a kasnije sorte imaju malo veće šanse. Kod suncokreta je ove godine igrao veliku stvar izbor sorte, imamo genetske što se same opšrauju što ih pčelari ne vole, a kod sorti što ih pčele oprašuju ima puno praznih zrna..“

Ratari spominju da je poslednja kiša dobro došla lucerki i eventualno repi.

Žetva suncokreta je za razliku od prethodnih godina već završena na oko 70 odsto površina.

Jeca Ilić, generalni direktor „Meteor komerca“ u Somboru: „Kvalitet suncokreta je izuzetno dobar, međutim prinosi su razočaravajući. Akontacionu cenu isplaćujemo u dogovoru sa našim kupcima i uljarama u roku dan ili dva od isporuke i izvršenog obračuna“.

Otkupljivačli isitiču da se trenutno radi sa akontacionim otkupnim cenama.

Radovi u poljoprivredi nastavljaju se svojim tempom.

Proizvođači ističu da se uveliko pripremaju za setvu uljane repice i pšenice. Kada je reč o suncokretu, procena je da će poljoprivredni proizvođači biti zakinuti u smislu očekivanja u ukupnoj proizvodnji suncokreta i prihodima.

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниJoš jedan proizvođač telefona izbacuje punjač
СледећиBesplatna savetovanja Psihozona u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.