Poljoprivrednici strahuju da li će im traktori proći tehnički pregled

Od 4. aprila svi traktori, koji ne budu imali nove registarske tablice, smatraće se neregistrovanim, odnosno neispravnim. Poljoprivrednici se žale da su uslovi, koje moraju da ispune kako bi registrovali traktore, previše strogi i da će kod traktora starih tridesetak godina teško moći ispuniti sve zahteve. Međutim, ukoliko traktore ne registruju, neće moći na puteve.

Jožika Hornjak, poljoprivrednik iz Sombora zemlju obrađuje sa dva traktora. Jedan je IMT-ov iz 1981. godine. Tehnički je ispravan , ali njega brine to što se za registraciju traži mnogo više od tehničke ispravnosti.

„Kočnice su ispravne, signalizacija je ispravna, po starom zakonu. Ali nije ispravan po novom jer nema zadnje staklo, nema originalne bravice, treba postaviti gume oko vrata“ , kaže Hornjak.

Jožika kaže da su nerealni i uslovi koji se moraju ispuniti za registraciju prikolica. Radomir Lukić, poljoprivrednik iz  Stapara svoj IMT star 30 godina registrovao je i kaže da je jedina razlika u odnosu na prošle godine cena.

„Svake godine sam radio tehnički pregled i uzimao polisu osiguranja. Novina su nove tablice i to je 3.000 dinara i tehnički je skuplji 1.500 dinara. Nisam imao zadnje staklo i sada sam morao kupiti novo, a sve ostalo bilo je ispravno“ , veli Lukić.

„Moraju imati protivpožarni aparat prilagođen uslovima za terenska vozila, sajlu, osvetljenju registarsku tablicu, ukoliko postoje mesta za retrovizore moraju imati i retrovizore, takođe pneumatici moraju biti identični što je važno zbog bezbednosti“, smatra Branislav Ogrizović, savetodavac PŠ Sombor.

Vlasnici traktora i prikolica i drugih poljoprivrednih mašina do sada su imali obavezu sa svake godine rade tehnički pregled. Sada prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja do 4. aprila 2019. imaju rok zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama. Međutim, taj rok bi barem prema najavi Ministra policije Nebojše Stefanovića mogao biti i pomeren.

rtv.rs

ПретходниPreminuo pesnik Dobrica Erić
СледећиSUZBIJANJE KRPELJA NA ZELENIM POVRŠINAMA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.