Pomor ribe u Čonopljanskom jezeru

conoplja-1

Trenutno se na površini vode mogu videti uginuli primerci tolstolobika i smuđa koji najteže podnose ove uslove. Imali i sitnije ribe, ali i amura, soma… – Uskoro, za dan, dva, tri treba očekivati da isplivaju dodatne količine ugušene ribe, među njom i šarani, koji mogu najduže da opstanu u nepovoljnom okruženju.

Po procenama ribolovaca, maksimalna dubina vode u jezeru oko metra, s tim da se radi u vrlo uskom području od svega nekoliko desetina kvadrata. Ističu, da je u najvećem delu kanala, sa vodenim pojasom širokim do tri i po metra, dubina seže do maksimalnih četrdesetak centimetara. Njihova je procena da će u ovim vremenskim uslovima sve presušiti za nekoliko dana. Kako kažu sa jezera se već širi nepodnošljiv smrad uginulih životinja, koji narednih dana sigurno neće slabiti.

Davali smo predloge da izađe inspekcija i da se spasi riba. Intezivno smo upozoravali nadležne kakva će biti sudbina Čonopljanskog jezera. Obratili smo se i pre dva meseca međutim izostala je svaka reakcija. Naglašavaju da još uvek nije kasno da se preduzmu određeni koraci i da se sačuva ovo što je preostalo od ribljeg fonda.

Potrebno je samo da inspektor Voda Vojvodine sačini zapisnik i omogući svojim službama da izlove preostalu ribu koja bi potom bila puštena u neku od divljih voda. Niko od njih ne veruje da će se to i dogoditi, iako to sada ne iziskuje neko posebno angažovanje, jer nema problema sa muljem i prilaskom preostaloj vodi.  

Izvor: Soinfo

ПретходниVODA NA KORLATOŠU NEISPRAVNA ZA KUPANJE
СледећиApatinac osumnjičen za skladištenje opasnog otpada

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.