Poskupeli osnovni repromaterijali za setvu, najviše mineralno đubrivo

setva-soja-poljoprivreda-traktor

Prošlu sezonu u ratarskoj proizvodnji poljoprivrednici će upamtiti po visokim cenama pre svega soje i kukuruza, pa i pšenice. Međutim pred početak prolećne setve dočekalo ih je neprijatno iznenađenje – poskupljenje osnovih repromaterijala za setvu. Najviše je poskupelo mineralno đubrivo koje je inače najskuplje.

„Cene svih ratarskih kultura otišle su gore, što nas proizvođače raduje. Ono što nas ne raduje je poskupljenje repro materijala, pre svega mineralnog djubriva. Djubrivo je minimum 30 do 40 posto poskupelo“, kaže Ronald Holo, poljoprivrednik iz Doroslova.

„Mineralna đubriva poskupela su više nego što je povećana cena kukuruza u odnosu na cenu koju je imao jesenas u brebi“, kaže Jeca Ilić, direktor Meteor-komerca, Sombor

„Sada 100 klograma uree košta od 4.500 do 4.700 dinara, a 100 kilograma ANA od 3.500 do 3.700 dinara“, kaže Ivan Paštrović, poljoprivrednik iz Sombora.

Poskupeo je i smenski kukuruz. Za 10 do 20 posto, ali je od cene veći problem što, kako kažu ratari, pojedinih hibrida neće biti dovoljno.

„Prošle godine je semenskim kućama bila loša proizvodnja i faliće semena kukuruza na tržištu. I ako će biti semena nećemo moći birati već ćemo morati uzeti onoga što ima na tržištu. Faliće i stranih hibrida, ali i onih najtrežanijih domaćih“, kaže Holo.

Ovog proleća ratari u Somboru zasejaće  60.000 hektara, a najviše će zauzeti kukuruz. U setvu ratari će uložiti milione evra.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниUhapšen sa drogom, bombom i legitimacijom sindikata policije
СледећиZatvara li se dvorac Fantast

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.