Poslanici Zelene parlamentarne grupe posetili Veliki bački kanal

veliki-backi-kanal

Zelena parlamentarna grupa Skupštine AP Vojvodine obišla je danas Veliki bački kanal u cilju upoznavanja sa stanjem revitalizacije, izmuljavanja i čišćenja vode, kao i sa uređenjem priobalja Velikog bačkog kanala.

U vrhu prioriteta zalaganja i rada Zelene parlamentarne grupe, koju čini više od 40 pokrajinskih poslanika, su radovi na Velikom bačkom kanalu, s obzirom na to da ovi poslanici svojim aktivnostima nastoje da podstiču i unapređuju stvaranje sistemskih preduslova za formulisanje i sprovođenje politika iz oblasti zaštite životne sredine.

Predsednica Predsedništva Zelene parlamentarne grupe Branislava Jeftić istakla je da zajedničkim naporima može da se utiče na povećanje svesti i sprovođenje akcija sprečavanja svake vrste zagađenja ali i na donošenje i sprovođenje propisa kojim bi se dodatno zaštitila i očuvala kanalska mreža.


„Jedan od osnovnih principa rada Zelene parlamentarne grupe je zalaganje za uvođenje „zelenog aspekta“ u procese kreiranja i donošenja ključnih odluka koje se donose u Skupštini AP Vojvodine. Iz tog razloga ovom prilikom apelujemo na predstavnike lokalnih/pokrajinskih/republičkih vlasti da svojim angažovanjem pruže podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje dobre prakse kako u oblasti efikasnog upravljanja prirodnim resursima, uključujući utvrđivanje stabilne politike borbe protiv klimatskih promena, tako i u svim oblastima koje doprinose ruralnom razvoju i štite životnu sredinu“, rekla je Jeftić.

Kako je naglašeno prilikom obilaska, zagađenje Velikog bačkog kanala, odakle voda otiče u reku Tisu, a zatim u Dunav, prepoznat je kao jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji. Kanal od Bezdana na Dunavu do Bečeja na Tisi, dugačak 118 km, je najzagađeniji nizvodno od Hidročvora Vrbas. Zagađenje je u velikoj meri posledica ispuštanja neprečišćenih industrijskih voda pre svih u Vrbasu, Kuli i Crvenki, kao i ispuštanje komunalnih otpadnih voda bez prethodnog tretmana. Zbog decenijskog zagađenja, Veliki bački kanal predstavlja crnu ekološku tačku na nacionalnom i evropskom nivou, zbog čega je rešavanje ovog problema od državnog i međunarodnog interesa.

veliki-backi-kanal

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine donela je 2017. godine Pokrajinsku skupštinsku odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala HS DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas.

Izradom prostornog plana područja posebne namene stvorio se planski osnov za radove čišćenja kanala, u smislu definisanja deponijskih polja za odlaganje mulja i definisanje tehnologije prečišćavanja istog, kao i način korišćenja vodnog zemljišta nakon završetka postupka remedijacije.

Prilikom današnje posete, stručnu podršku i vođenje kroz sve segmente radova na Velikom bačkom kanalu pružili su predstavnici JVP Vode Vojvodine na čelu sa pomoćnikom direktora Stevanom Ilinčićem zaduženim za HS DTD.

rtv.rs

ПретходниS našim piscima
СледећиBez zarade na pšenici ove godine

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.