Posle 100 evra i 3 minimalca razmatra se novi paket mera

cash_money_Euros

U setu mera koje je Privredna komora početkom juna, u vidu predloga uputila Vladi, govori se o kratkoročnoj podršci za očuvanje likvidnosti i radnih mesta.

Novi paket mera kojima bi država pomogla privredu sve je izvesniji. U Nemanjinoj 11 danima analiziraju probleme sa kojima se suočavaju privrednici, kao i sve moguće načine na koje bi država mogla da pomogne.

– Zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Republičkim zavodom za statistiku sprovodimo najopsežnije istraživanje u kome učestvuje preko 1.000 kompanija. Želimo da utvrdimo koji su sektori više pogođeni, kakvi su planovi preduzeća, koji su njihovi izazovi i na osnovu toga ćemo reagovati sa odgovarajućom podrškom – rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.


U setu mera koje je Privredna komora početkom juna, u vidu predloga uputila Vladi, govori se o kratkoročnoj podršci za očuvanje likvidnosti i radnih mesta, ali i o razvojim merama kroz podršku izvoznicima i uključivanje naših kompanija u međunarodne lance snadbevanja.

– Kratkoročne mere više ne bi trebalo da budu linearne, već selektivno usmerene ka najugroženjima koji su pretrpeli najveći udar krize i kojima je potrebno duže vreme za konsolidaciju – rekao je tada predsednik PKS Marko Čadež.

Na pitanje koliko je realno da država ponovo ide sa novim direktnim subvencionisanjem privrede u vidu obezbeđivanja minimalca Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta kaže da je sada na Vladi da proceni koje bi moguće rešenje dalo najbolje rezultate.

Danas su sigurne dve stvari. Jedna je da država ne može da ponovi izdašan paket mera sa kojim je izašla pre nekoliko meseci i da bi novi paket vrednosno bio mnogo manji. I druga, da se pre nekoliko meseci gledalo kako da se pomogne da privreda prebrodi krizu kratkoročno, a da je sada reč o tome da će kriza da traje mnogo duže od nekoliko meseci – ocenio je Altiparmakov.

On kaže da bi se sada moralo ciljati na najugroženije, ali da je pitanje da li na najugroženije sektore ili radnike.

– Treba razmotriti da li stimulisati poslodavce koji bi zaposlili radnike iz ugroženih sektora – recimo da država plati 70 odsto poreza za radnike koje neko zaposli, a dolaze iz turizma – kaže Altiparmakov.

Domaći privrednik Toplica Spasojević kaže da je prvi paket mera pomogao i „skinuo breme trenutnog razmišljanja i prilagođavanja, koje u privredi nije lako“.

– Mere su pomogle da ljudi dobiju dragoceno vreme. Sada, u drugom krugu trebalo bi pružiti podršku preduzećima važnim za pojedine regione, zatim firmama usmerenim na izvoz, kao i kompanijama koje zapošljavaju puno ljudi. A kod tog planiranja bismo morali da pođemo sa dve strane – šta nam je cilj i šta hoćemo da postignemo, ali i šta imamo, koja su nam sredstva i kapaciteti – ocenio je Spasojević.

AUTOR: Alo.rs/I.L.

ПретходниSES o zaposlenima u Proteinci
СледећиDetalji tragedije kod Sombora

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.