Posle 40. godine trebalo bi da radimo tri dana nedeljno

Posle četrdesete stižu nas stres i umor na poslu pa bi trebalo da radimo 25 sati nedeljno. To je pokazalo istraživanje u Australiji, gde je bilo ispitano 6.500 ljudi.

Naučnici su rekli svoje – ako napredak počiva na znanju, na poslodavcima i vlastima je da nam omoguće da radimo tri dana nedeljno. Toliko smo baš orni i produktivni, ali posle četrdesete godine života. Koliko radimo, može li to kod nas?

Blago njima, kada to istražuju, prva je pomisao Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Ali svako istraživanje ima svrhu. Automatizacija proizvodnje i roboti smanjuju tražnju za radnom snagom. Ali da li odmarati čoveka u četrdesetoj godini kad je pun snage i solidnog iskustva?

Tu granicu ako ništa drugo bi barem trebalo pomeriti na pedeset godina“, kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Šta će reći naši poslodavci koji u mnogim poslovima teško nalaze radnu snagu. Odlazi van, nova teško dolazi, pa i kad odreše kesu. Samo tri radna dana, pomislili bi isto što i sagovornik.

„Da smo mi desetinama godina daleko uopšte od razmišljanja o ovakvoj stvari. Ovo ne govorim neosnovano, jer upravo sada traje jedna akcija ili inicijativa sindikata, koju smo pokrenuli i koja se odnosi na zabranu rada nedeljom trgovačkih megamarketa“, ističe Savićeva.

A 200.000 radnika u trgovini grca od umora. U sindikatu su posle razgovora u resornom ministarstvu optimisti da će trgovci popustiti, makar malo. Da se ne radi prve nedelje u mesecu ili skrati radni dan, uvedu dežurne radnje ili se bar nedelja plati praznično. Ovaj sindikat podržava i uvođenje kliznog radnog vremena za sada u Ministarstvu za rad i socijalu.

„Itekako odgovara ženama koje po nekoj prirodi stvari i Balkana i naše Srbije imaju više obaveza prema deci, prema kući“, naglašava Savićeva.

I ko ne bi prihvatio da za istu platu radi 25 sati. Ali ima i drugih komenatara. Zašto bi nam ograničavali platu, koliko će zarađivati menadžeri, šefovi, političari i njihovi saradnici bez kojih se ne može, a imaju snage da rade doživotno.

Opet, za ovdašnje prilike kažu, radnika je sve manje, pa će nam poslodavci platiti da radimo makar i tri dana. Ili roboti će toliko zaživeti, da ćemo vapiti da radimo makar toliko, pa koliko nas plate.

(RTS)

ПретходниSva jaja koja se pakuju od 1. januara moraju biti propisno označena
СледећиDekorativna stabla čuvaju Somborsku županiju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.