POTOP – Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka

Planirana promocija knjige „Potop“ Adama Tuza odlaže se do daljeg. O novom terminu promocije knjige publika će biti blagovremeno obaveštena.

Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” i Izdavačka kuća Clio predstavljaju knjigu:

Adam Tuz – POTOP 


Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka

 Govore: dr Boris Begović, Zoran Hamović, dr Dušan Lukić i Gojko Mišković

Domaćin večeri: Nataša Turkić

Veliki rat je značajno uzdrmao ekonomije mnogih zemalja, utičući na neviđene promene u socijalnom i industrijskom poretku, izazivajući posledice svetskih razmera i dovodeći u pitanje položaj do tada vodećih svetskih sila.

U jeku Velikog rata, sa milionima mrtvih i bez nagoveštaja kraja sukoba, nacije širom sveta počinju da posustaju. Svetski centri industrije i kapitala koji su se nalazili u Evropi, gube svoje pozicije, koje zauzimaju Sjedinjene Države. Dolazi do nove raspodele svetske moći i uticaja, tako da Amerika postaje svetski ekonomski lider od koga su zavisile evropske privrede.

Vek kasnije, Adam Tuz preispituje ovo vreme “seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodeći u pitanje postojeći narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. Od dana kada su Sjedinjene Države ušle u rat 1917. godine, pa sve do ivice globalne finansijske propasti, Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujući i skretanje u fašizam. Ovo je delo velike originalnosti koje će u osnovi promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata.

Izvor: http://clio.rs/POTOP-Veliki-rat-i-prekrajanje-svetskog-poretka-1916-1931-_Knjiga_145414

Četvrtak, 25. jun, 18 sati,

Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” –  Dečje odeljenje Gradske biblioteke (Trg cara Lazara 3)

ПретходниDanas i narednih dana sunčano i toplije
СледећиU somborskoj kafileriji više nema prerade životinjskog otpada

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.