POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI DVA MUZEJA

Danas je u Svečanoj skupštinskoj sali Grada Sombora potpisan Sporazum o saradnji između fondacije Centralnog muzeja Podunavskih Švaba iz Ulma (Nemačka) i Gradskog muzeja Sombor.

Ispred Gradskog muzeja Sombor Sporazum je potpisao v.d. direktora Peter Mraković, a ispred Centralnog muzeja Podunavskih Švaba iz Ulma direktor Kristijan Glas.

„Danas imamo Priliku da prisustvujemo činu koji je dosta značajan za obe institucije. Saradnja već postoji sa Centralnim muzejom Podunavskih Švaba iz Ulma i sa gospodinom Glasom. Ovaj projekat je  započeo sa Udruženjem Nemaca „Gerhard“ i svakako Grad Sombor i Gradski muzej Sombor su pristupili prema današnjem danu i prema konačnom otvaranju muzeja Podunavskih Švaba u Somboru“ rekao je Mraković.

„Sa zadovoljstvom mogu da kažem da svi radovi koje vodimo u ovom trenutku na uspostavljanju Muzeja podunavskih Švaba idu dobro. Čestitam Centralnom muzeju podunavskih Švaba i Gradskom muzeju Sombor na ovom značajnom koraku u saradnji, ali i saradnji gradova Sombora i Ulma. Kultura gradi mostove. Grad Sombor će nastaviti politiku jačanja partnerstva između somborskih i svetskih ustanova kulture“ rekao je ovim povodnom član Gradskog veća zadužen za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač.

Direktor Centralnog muzeja Podunavskih Švaba iz Ulma Kristijan Glas istakao je da je pitanje Podunavskih Švaba tema koja zahvata Evropsku uniju i da je cilj Centralnog muzeja Podunavskih Švaba kooperacija sa zemljama u kojima žive Podunavske Švabe: „Cilj je da zajedničku multietničku istoriju predstavimo kako ovde, tako i u Nemačkoj, da te sadržaje osavremenimo kako bi ih mlađim generacijama učinili bližim.“

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji Mihael Plac. „Reč institucijalizacija je bila ključnog karaktera, a ja bih ovo danas nazvao završnim činom te institucijalizacije, jer ipak je krovni  Muzej Podunavskih Švaba iz Ulma nešto što zaokružuje celu ovu priču. Mi kao nacionalna manjina se veoma radujemo ovom trenutku, kao i trenutku koji će slediti kasnije, odnosno otvaranju Muzeja podunavskih Nemaca u Somboru, prvom u Srbiji i regionu. Smatram da je to veliki uspeh i rezultat zajedničkog rada kako lokalne samouprave, tako i republičkih organa i predstavnika nemačke nacionalne manjine.“

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

ПретходниPočeo sa radom Zatvoreni gradski bazen
СледећиTAKTIČKA VEŽBA U SLUČAJU POŽARA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.