Poučne table na stazama Specijalnog rezervata prirode „Gornje podunavlje“

postavljanje-tabli-poucne-table

Иницијатива УГ „Бодрог“ из Бачког Моноштора да се поставе инфо табле у СПЦ „Горње Подунавље“ код овог села подржана је од стране Завода за заштиту природе и ЈП Војводинашуме, а пројекат је подржао Град Сомбор и МЗ Бачки Моноштор. Поучне табле су управо оно што је недостајало стазом за шетњу и рекреацију и намењене су свима онима који се упуте у Специјални резерват.

Делу Специјалног резервата природе „Горње подунавље“ код Бачког Моноштора недостајале су едукативне табле са садржајем шта се све може видети од биљних и животињских врста, али и колико се калорија потроши шетњом, трчањем или вожњом бицикла стазом дужине 7,5 километара. Бициклисти које смо затекли у резервату кажу да редовно долазе овде на рекреацију и да су информације које могу прочитати на таблама веома корисне.

„Идеја нам је да ове године упознамо овај део јер волимо доћи овде, јер је прелепо и јако нам се допада“, рекла је Вираг Ибоја, бициклисткиња из Бачке Тополе.

Волонтери УГ Бодрог поставили су десет едукативних табли,а садржаји су преведени и на енглески језик.

„То су поучне табле на којима се налази информација колико су посетиоци прешли километара било да су ишли пешке, бициклом или су трчали. Уједно има и податак колико су потрошили калорија, где с етачно налазе, а са друге стране табле су поучни подаци о животињама које су настањене у резервату. Ишли смо дотле са детаљима да постоје слике таргова животиња, па уколико посетиоци наиђу на неке трагове на земљи да им буде лакше да препознају која је животиња у питању“, саопштио је Далибор Форгић, УГ „Бодрог“ Бачки Моноштор.

„Радили смо дрвене стубове на таблама од старих греда, јер смо желели да искористимо оно што имамо старо да рециклирамо и да не користимо ресурсе од шуме. Било ми је задовољство да сарађујемо на овом пројекту, ово смо раидли баш онако из срца“, казао је Стипан Ивакић, УГ Бодрог Бачки Моноштор.

Пројекат је финансиран путем програма за младе града Сомбора, а потпомогли су Месна заједница Бачки Моноштор, али и Удружење Бодрог које је средства обезбедило од рециклаже секундарних сировина и донацијама.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниKon uoči Kriznog štaba: Sigurno će biti otvaranja, ali opreznost neophodna
СледећиNOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Ugostiteljski objekti mogu da rade do 22 sata, ali pod ovim uslovima!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.