Pravilo „42 odsto“ za prevazilaženje stresa na poslu

posao-zena

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, više od polovine (56 posto) radnika oseća se anksioznije i više pod stresom od početka pandemije. I dok je 47 posto radnika „glumilo“ da su zauzeti jer se plaše da bi mogli izgubiti posao, ljudi u proseku rade ogromnih 28 sati „skrivenog prekovremenog rada“ mesečno. Zbog toga ne iznenađuje što su mnogi od nas na ivici da „pregore“. Tokom ovog vremena važno je da ne zaboravimo da vodimo računa o svom mentalnom zdravlju, a u tome nam može pomoći „pravilo 42 odsto“.

Nauka je prilično jasna po pitanju „adekvatne količine“ odmora koji je potreban ljudskom organizmu – 42 odsto. To je postotak vremena koje vašem telu i mozgu treba da provedete odmarajući se. To je otprilike deset sati od svaka 24.

Iako bi mnogi mogli protestovati imajući osećaj da nemaju dovoljno vremena, stručnjaci poručuju da ako ne koristite svojih 42 odsto za odmor – „42 odsto će uzeti vas“.

Nagomilani stres je fiziološki fenomen koji utiče na svaki sistem i funkciju u našim telima, uključujući imunološko funkcionisanje, funkcionisanje probave i hormone. Da bismo sve te sisteme održali u punom radnom stanju, naša biologija zahteva da 42 odsto svog života provedemo održavajući organizam našeg fizičkog postojanja.

U 42 odsto naučnici preporučuju da uključite:

Mogućnost osam sati spavanja (dodajte ili oduzmite sat vremena)

20-30 minuta „razgovora koji smanjuje stres“ sa svojim partnerom ili drugom voljenom osobom od poverenja.

30 minuta fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost se računa kao „odmor“ delom zato što poboljšava kvalitet vašeg sna, a delom zato što završava ciklus odgovora na stres, prevodeći vaše telo iz stresnog stanja u stanje mirovanja.

30 minuta obraćanja pažnje na hranu. To uključuje sve obroke, kupovinu, kuvanje i jelo, i ne mora biti sve odjednom. Ovo se smatra odmorom delom zato što pruža neophodnu hranu, a delom zato što je aktivan odmor, promena tempa.

30-minutni „wild card“, zavisno o vašim potrebama. Za neke ljude ovo će biti dodatna fizička aktivnost, jer im je toliko potrebno da bi se osećali dobro. Za druge će to biti priprema za mogućnost spavanja, jer znaju da njihovom mozgu treba vremena da pređe iz stanja budnosti u mirno stanje koje mozgu omogućava da spava. Za druge će to biti vreme društvene igre, jer je njihov apetit za društvenim angažmanom jak.

Stručnjaci su prethodni plan sastavili na osnovu prosječnih potreba svakog čoveka. Međutim, nekima će biti potrebno više sna nego drugima, neki će više vežbati, a drugi kuvati – zbog čega je „pravilo 42 odsto“ bitno prilagoditi vlastitim potrebama.

Izvor: Direktno.rs

ПретходниZavršetak projekta „Moja zajednica, zelena zajednica“
СледећиRIBA KOJU NAJČEŠĆE JEDEMO NAJOPASNIJA PO ZDRAVLJE: Puna je žive i drugih otrova

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.