Preko 40 godina pravi tamburice i mešavine čajeva

Понекад се иза обичних људи из комшилука крију необичне животне приче или занимљиви хобији, који их прате цео живот. Сонћанин Станко Клецин четрдесет година свира тамбурицу и један је од последњих мајстора овог заната у западнобачком округу, који их израђује у тишини скормне радионице. Све што зна о инструментима, научио је сам, а осим њихове израде, овај времешник је препознатљив по љубави према траварству.

Два месеца ручног рада на обради комада дрвета, сувог јавора или ораха, потребно да је би се израдио бас–прим или тамбурица, прича мајстор за израду инструмената Станко Клецин из Сонте. За инструмент је, каже, најважнија акустика, а она се постиже квалитетном израдом и знањем које даје печат сваком појединачном инструменту. Звук његових тамбура и даље живи на многим меридијанима.

„Не може се сваког дана радити по осам сати на инструменту, јер када залепиш плочу она стоји два дана да се добро осуши. Након тога се ради скидање сувишних наслага, па се лепи друга плоча и шмиргла. Када се сви делови залепе, онда се ставља врат, који мора бити под одређеним углом да би жице легле како треба. Мојих инструмената има по свим континентима. тамбуре су од Америке и Аустралије до Енглеске, Холандије, Норвешке, Русије, италије… “, Станко Клецин, мајстор за израду инструмената и травар из Сонте.

„Бавим музиком седамнаест година, могу рећи да је прави инструмент пола знања,а Станкове инструменте многи свирају, па и ми сеоски музичари, а могу рећи да су одлични“, каже Драган Балог, музичар из Сонте.

Уз инструменте, Станко је живот посветио лековитим травама, а у збирци има 9.000 рецепата.

„Онај ко зна како се праве чајеви, зна да је за то потребно време и процес. Не може се правити серија чајева због тога што смо сви различити и сваком треба нешто друго и другачија доза чаја који пије. Чајеве справљам само када ми се неко јави у потреби, на пример када ме нађу и дођу код мене. Тада ја видим и одредим шта и како треба. На пример за псоријазу или црвенила по кожи имам десет рецепата. Много сам радио на себи, а имао сам и успеха код људи. Има шест књига са мојим чајевима и онда људи са те адресе мене зову“, каже Станко Клецин.

Протеклих четрдесет година није бројао колико је тамбурица и мешавина чајева направио, јер је Станку било најважније да је све што је дао другима послужило сврси.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниU somborskoj kafileriji više nema prerade životinjskog otpada
СледећиPretežno sunčano i toplije do 2. jula, od petka 30 stepeni

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.