Premijera dokumentarnog filma „Da me nema“

Da me nema dokumentarni film

Dokumentarni film „Da me nema“ autorke Marine Zorić, u produkciji Radio-televizije Vojvodine biće premijerno prikazan u petak, 17. maja od 18.30 časova u novosadskom bioskopu „Arena Cineplex“.

Skoro da ne prođe dan a da se u medijima, na internet portalima i društvenim mrežama ne pojavi vest o nasilju, delikventnom ponašanju, samoubistvima, ubistvima… A to se veoma često odnosi na mlade i decu. Tada, na kratko, o tome govorimo u kontekstu narušenog mentalnog zdravlja, o eventualnim uzrocima i posledicama i nedovoljne brige o tome.

Sigurno je da nema čoveka koji ostane ravnodušan na takvu vest, ali se čini da se ponašamo po principu: „dešava se nekom drugom – neće meni“. Senzacionalizam guta sve, te se i tuđa muka i nesreća često pretvore samo u vesti za naslovne stranice. Činjenica je – dešava se – i dešava se tu oko nas. I nema garancije da to već sutra nećemo biti mi i zato nemamo pravo, ono moralno, ljudsko, da ostanemo nemi ili okrenemo glavu. Svedoci smo, nažalost, poražavajuće statistike koja nam ne ide u prilog kada govorimo o mentalnom zdravlju, naročito mladih i dece.


„Kao neko ko je preživeo užasnu traumu sada znam da je briga o mentalnom zdravlju zanemarena. Još uvek je bez obzira na vreme u kojem živimo to tabu tema. Kao sramota je, kao lud je, nešto mu fali, kao, ma to su samo „bubice“ – proći će. Nije to baš tako“, kazala je akterka dokumentarnog filma „Da me nema“, Milica Veljković.

Svoju životnu priču, duboko intimnu i tešku, hrabro je ispričala pred našom kamerom želeći pre svega, kako je sama rekla, da opomene, upozori, podstakne da se stvari menjaju. To je bila i naša namera. Ovo je naš način da se kao Javni medijski servis oglasimo na tu temu i podržimo i podstaknemo sve aktivnosti koje su usmerene ka tome da više brinemo jedni o drugima. Da ukažemo na potrebu da se o mentalnom zdravlju, naročito dece i mladih, mora voditi računa – od porodice do države.

Produkcija: Radio-televizija Vojvodine

Autorka: Marina Zorić

Direktor fotografije: Zoltan Savin

Montaža: Vladimir Antić

rtv.rs

ПретходниKonferencija za medije
СледећиRehabilitacija o trošku PIO Fonda

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.