Preminuo pesnik Dobrica Erić

Dobrica Erić je preminuo danas u Beogradu u 83. godini života, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života, potvrdila je Tanjugu porodica. Bio je jedan od najpopularnijih pesnika za decu i odrasle u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka.

Dobrica Erić rođen je u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Roditelji – šumadijski seljaci Miloš i Radmila.

Završio je četiri razreda osnovne škole u Vraćevšnici i oprobao sreću – kako sam kaže – u mnogim zanatima…

Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležava življenje na šumadijskom i srpskom prostoru. On je pesnik, prozni i dramski pisac, lirski zdravičar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu.

Nezaobilazan je u antologijama i udžbenicima. Piše poeziju i prozu, pesme za decu, sarađuje u brojnim listovima i časopisima i često govori svoje pesme u raznim prilikama.

Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine a do danas više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica,…

Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire.

Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova Nagrada.

Otišao velikan po kojem se naša kultura prepoznaje

Otišao je veliki pesnik čije opus obogatio živote različitim generacijama koje su živele na ovim prostorima, složili su se u izjavi za Tanjug dečiji pisac Ljubivoje Ršumović i televizijski voditelj i kompozitor Minja Subota na vest da je preminuo dečiji pesnik Dobrica Erić.

Ršumović kaže da je Erić sa pravom imao titulu „Saradnik sunca“ koju su nosili svi koji su bili na tragu stvaralaštva Duška Radovića.

„Dobrica je bio jedan od temelja naše kulture iz čije poezije su deca učila najbolje o životu. Bio je pesnik i pripovedač, vrhunski narator i čovek kojeg su školarci obožavali. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu, a naročito za nas njegove prijatelje“ kazao je Ršumović.

Minja Subota je sa velikom tugom primio vest da je preminuo pesnik Dobrica Erić.

„Komponovao sam muziku za mnogo njegovih pesama. On je pisao školske himne uz koje su stasavale generacije đaka u Jugoslaviji. Sve svoje stihove je znao napamet i dešavalo se da na školskim priredbama deca traže bis kada bi završio recitovanje svojim pesama. Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje“ kazao je Minja Subota.

Vukosavljević uputio telegram saučešća

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća, povodom smrti književnika Dobrice Erića sledeće sadržine:

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima književnika Dobrice Erića. Dobrica Erić je bio živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i rađanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu. Plenio je i doticao duše slušalaca i čitalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji. Pamtićemo njegove reči kao izrasle iz naše rodne i rođene zemlje“.

SKZ: Erić je znamenita figura srpske poezije

Dobrica Erić je znamenita figura srpske poezije i u dobu Desanke Maksimović, Vaska Pope, Stevana Raičkovića i Brane Petrovića imao je svoj originalni lik i reč, prepoznatljivu i snažnu da se nije morao potpisivati, navedeno je u saopštenju Srpske književne zadruge koja je objavila niz Erićevih knjiga, a 2017. „Izabrane pesme“ u plavoj ediciji „Kolo“.

Započeo je pesnički put ranom zbirkom „Svet u suncokretu“, izdanje Matice srpske 1959. godine.

Rođen u Donjoj Crnući, u Gornjoj Gruži, postao je pesnik zemlje – Šumadije, Srbije i svih srpskih zemalja i krajeva.

Dobrica Erić je bio prirodni izdanak srpske poezije, rođen u okrilju usmenog pesništva, bogomdani dar, čarobnjak pesničke reči i lirske muzike, ističu iz SKZ-a.

Startovao je kao najuspešniji predstavnik pokreta „Srpski pesnici na selu“ čiji su pokrovitelji i promoteri bili učeni intelektualci dr Dragiša Vitošević i prof. dr Vladeta Košutić.

Sa Vitoševićem je sastavio cvetnik srpskih pesnika sa sela „Orfej među šljivama“, ali je uskoro nadrastao i svojim darom prevazišao ceo pokret i postao pokret sam po sebi – brojnim knjigama, nastupima, ukupnim pesničkim životom.

Za više od pola veka pevanja, napisao je i objavio stotinak knjiga – poezije, proze, za decu i odrasle: „Vinogradar“, „Stari seljački kalendar“, „Stražar na suncu“, „Serbia koje ima“, „Buklija“, „Pesma o rataru“, „Stari srpski kalendar“, „Večni kratkovečnici“, „Sricanje Žene“, „Padanje zvezda“, „Tri sonetna venca“, „Kosač peva pod krošnjama“, „Kuća za moga brata“, „Roždestvo Ratarevo“, „Krunisanje“ u biblioteci „Reč i misao“, „Bunar za prijatelje“, „Plači, voljena zemljo“, „Trava je uvek mlada“, „Razapeta Zemlja“, „Ruža vetrova“, „Brojanice iz Gračanice“.

Njegove knjige za decu imale su veliku popularanost i mnoga izdanja.

S velikim brojem pesama ušao je u „Antologiju srpske poezije za decu“ Dušana Radovića, s kojim je uređivao časopis „Poletarac“.

U srpskoj poeziji za decu ostavio je neizbrisiv trag i originalan opus, između ostalog: „Vašar u Topoli“, Slavuj i sunce“ „Ogrlica od grlica“, „Leto u Kalipolju“, „Frula zlatokrila“, „Od ratara do zlatara“, „Dobrica čobanska torbica“, „Torba sa pet spratova“, „Pesme o svicima“, „Dolina suncokreta“ i druge.

Dela Dobrice Erića objavljena su u 20 knjiga – 10 za decu, 10 za odrasle.

„Na početku ratova krajem 20. veka Dobrica Erić je prešao Drinu i pesmom hrabrio i razonodio svoj narod. Plemenitost, lepota i raskoš njegovog pesništva pribavili su mu ozbiljan ugled – čitaoci i poštovaoci ovenčali su ga neprolaznim pesničkim vencem“, istaknuto je u saopštenju SKZ-a.

Srpska književna zadruga smatra ga jednim od najvećih pesnika ovog doba koji je u ovoj staroj ustanovi dovršio svoj životni-književni put.


ПретходниSOMBOR SE PRIKLJUČUJE AKCIJI „SAT ZA NAŠU PLANETU“
СледећиPoljoprivrednici strahuju da li će im traktori proći tehnički pregled

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.