Prethodne godine ostali bez najmanje hiljadu stanovnika

Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na zabranjavajuću negativnu stopu prirodnog priraštaja, kao i dalje smanjenje broja stanovnika Sombora.

Prema izveštaju za 2020. godinu, procenjen broj stanovnika na teritoriji grada iznosi 77.463. Poredeći sa podacima od pre dve godine, broj stanovnika je samo po osnovu prirodnog priraštaja smanjen za dve hiljade. Minule, 2020. godine, Sombor je postao bogatiji za svega 566 novorođenčadi. To je tek 18 beba više u odnosu na 2019. godinu kada je oboren negativan rekord (548) od uspostavljanja ove statističke kategorije 1961. godine. Prošle godine, u gradskom porodilištu, rodilo se trista dečaka i 277 devojčica.

Prirodni priraštaj u najvećem gradu ZBO nastavlja godina prisutan negativan trend. Broj umrlih u 2020. godini je za čak 931 veći od broja živorođenih. Prethodne godine, preminulo je 1.497 osoba ili 130 više u poređenju sa izveštajem za 2019. godinu. Prema podacima RZS, samo 13 osoba, u godini pandemije koronavirusa, preminulo je od posledica zaraznih i parazitarnih bolesti. Statistika pokazuje da su bolesti sistema krvotoka odnele najveći broj života – 709.

Izračunato je da prosečna starost žitelja naše lokalne samouprave iznosi 45 godina. Prosečna stanovnica Sombora ima 46,8, dok je prosečna starost muškaraca sa teritoriji grada 43,2 godine.

Izveštaj Republičkog zavoda za statisku ukazuje da se trend smanjenja populacije, osim u Somboru, nastavlja na nivou čitave države. Broj stanovnika u Srbiji, na kraju 2020. godine, procenjen je na nepunih 6,9 miliona. To je 46.000 ljudi manje u poređenju sa 2019. godinom. Očekivano, potvrđeno je i dalje povećenje prosečne starosti stanovništva.

sara.mikić @ Soinfo.org

ПретходниKomunalni nadzor i tokom avgusta
СледећиMINISTARKA PRIVREDE POSETILA SOMBOR

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.