Prevencija šećerne bolesti u Somboru

Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ iz Sombora realizovao je u proteklih deset meseci pilot projekat „Poboljšanje kvaliteta nege i integracija pružanja zdravstvenih usluga u Somboru“, a taj projekat omogućio je kvalitniji rad sa pacijentima obolelim od dijabetesa.

„Mi smo osmislili projekat u pravcu prevencije hroničnih komplikacija šećerne bolesti. Oformili smo jedno novo odeljenje koje smo nazvali Centar za prevenciju šećerne bolesti, gde jedna specijalno edukovana sestra vrši dodatne preglede za koje mi u svakodnevnom radu u ambulantama izabranih lekara imamo manje vremena.

Lekar nakon uvida u rezultate tog pregleda može tačno da vidi gde postoji problem, koje su hronične komplikacije prisutne, gde treba uputiti pacijenta i da li mu treba menjati terapiju“, kaže Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja.

„Ovaj projekat je vrlo značajan i iz ugla pacijenata i iz ugla zdravstvenih radnika zato što će pacijenti dobiti jednu sveobuhvatniju i savremniju uslugu, a nama će pomoći u našem svakodnevnom radu“, kaže dr Đerđi Vamošer, Dom zdravlja Sombor.

Projekat koji je podržala Svetska zdravstvena organizacija je održiv i nakon njegovog završetka, jer je u njegovu realizaciju uključen postojeći medicinski kadar doma zdravlja. Pacijenti su dobili bolju negu, pa će ovakav način rada u Domu zdravlja u Somboru biti nastavljen. Sredstva za nastavak i unapređenje rada Centra za prevenciju dijabetesa obezbedilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниNovi, automatizovani putni prelaz
СледећиLAP za Mlade

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.