Preventivnim i prekršajnim merama protiv problema neopravdanih izostanaka

Ukoliko učenik nakupi 25 neopravdanih izostanaka i ako ima 15 izostanaka nakon obaveštenja roditelja od strane škole, škole su u obavezi da prijave roditelja nadležnom Prekršajnom sudu i ustanovi Socijalne zaštite. Problem neopravdanih izostanaka ne može biti rešen samo kažnjavanjem, pa se vodi i pojačan vaspitni rad sa tim učenicima, ali i sprega između institucija koje rešavaju problem mora biti na visini zadatka, ističu u apatinskoj Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“.

U ovoj školi primenom novog Zakona, za poslednjih godinu dana podneto je preko 40 prekršajnih prijava.

Prema informacijama Prekršajnog suda u Somboru, do sada je u Apatinu izrečeno 16 novčanih kazni od po 5.000 dinara, u Odžacima jedna kazna od 5.000 dinara i jedna opomena, dok su Somboru izrečene dve opomene, a u Kuli nije bilo prekršajnih sankcija.

U odnosu na ostale škole u okrugu, apatinska Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ ponela je neslavan rekord po neopravdanim izostancima. Ipak, na ispitu primene novog Zakona o obavezi škole da takav slučaj prijavi Prekršajnom sudu i ustanovi Socijalne zaštite, ističu da imaju ocenu deset. Nikom se ne gleda kroz prste, a u proteklih godinu dana podneli su 43 prekršajna zahteva zbog neopravdanih časova.

„U ovoj školskoj godini bilo je oko 28.000 opravdanih časova, a 9.000 neopravdanih izostanaka. Najveći broj neopravdanih izostanaka je kod onih učenika iz porodica gde su socijalne i kognitivne roditeljske kompetencije na veoma niskom nivou. Tu škola preduzima mere podrške, što učenicima iz socijalno ugroženih porodica, što roditeljima“, kazala je Sanja Šijan, direktorica OŠ „Žarko Zrenjanin“ Apatin.

„Postoje deca koja žive u nekim nefunkcionalnim porodicama, a koja čak beže i od kuće, pa onda beže i iz škole, ne zato što nisu spremni i ne zato što ne žele nešto da rade na času, već žele da šetaju po gradu…“, izjavio je Slaviša Dekan, nastavnik engleskog jezika, razredni starešina VIII7 OŠ „Žarko Zrenjanin“ Apatin.

Prekršajni sud Sombor podvlači da je u periodu 01.01.2017. do 31.12.2018. godine na području Apatina, Sombora i Odžaka izrečeno 17 novčanih kazni od po 5.000 dinara, tri opomene, te da su dva slučaja obustavljena.

U Centru za socijalni rad napominju da imaju odličnu saradnju sa školom, te da je osnovan i klub za rad sa decom.

„Po prijemu izveštaja od škole, mi pozivamo na razgovor dete i roditelja. Imamo mogućnost i odlaska na teren da bismo utvrdili šta se to dešava kod kuće i sa svim informacijama pokušavamo da utvrdimo šta su to glavni razlozi zbog kojih dete ima toliki broj izostanaka“, saopštila je Milka Basta, MA psiholog Centra za socijalni rad Apatin, voditelj slučaja.

„U cilju uticaja na smanjenje izostanaka učenika i pružanja podrške učenicima iz socijalno osetljivih grupa, sprovodimo niz preventivnih aktivnosti“, rekla je Marija Rapajić, specijalni pedagog OŠ „Žarko „Zrenjanin“ Apatin.

Apatinsku školu pohađa 1.205 učenika, a da li će preventivne i prekršajne mere imati efekta, pokazaće statistika već naredne školske godine.

Izvor: rtv.rs

ПретходниMoramo da se borimo za našu decu, jer drugu decu nemamo
СледећиDa li će velika somborska dobročiniteljka dobiti svoju ulicu?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.