PRIJATELJSKA SARADNJA

Фото: Синиша Трифуновић

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović boravila je 3. decembra u prvoj zvaničnoj poseti novopostavljenoj gradonačelnici Grada Baje u Mađarskoj.

Delegaciju Sombora, na čelu sa gradonačelnicom Dušankom Golubović, u Gradskoj većnici grada Baje dočekale su gradonačelnica Baje Klara Njiarti i član Gradskog veća Rozalija Preininger. Baja i Sombor su već 53 godine dva bratska grada, a dve gradonačelnice su iskoristile ovu posetu kako bi  razgovarale o budućoj saradnji.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, čestitajući novoimenovanoj gradonačelnici Baje  Klari Njiarti, je istakla da je ovo prilika da se još jednom potvrde zajedničko interesovanje dva grada za podizanje odnosa na jedan još viši nivo.

„Poseban naglasak stavljamo na pitanje života naših manjinskih zajednica na našim područjima, što je veoma važan zadatak. Veza naša dva grada se ogleda u mnogim specifičnim programima, počevši od događaja koje obe strane redovno održavaju, a svakako od kada su otvorene i mogućnosti prekogranične saradnje one su otvorile i nov prostor za saradnju. Uspešno smo aplicirali za IPA prekogranične programe.

Najveći od njih je rekonstrukcija puta između Baje i Sombora, koji je u fazi izgradnje. Pored toga, radimo na afirmaciji turizma i sporta na našim teritorijama, a ovog vikenda imali smo trčanje ultramaratona, koji je takođe deo programa Baja-Sombor – Zelene staze. Taj odnos i sticanje iskustva za nas su važni jer Srbija se još nalazi u procesu ulaska u  Evropsku uniju.“

Rozalija Preininger član Gradskog veća grada Baje je istakla da su oni mlada opština, a  želja im je da odnos bratskih gradova postane malo drugačiji.

„U današnjem svetu vidimo da međunarodni odnosi postaju sve važniji, ne samo u civilnom smislu, već i u obrazovanju i ekonomiji. Počeli smo sa Somborom jer nam je geografski i kulturološki najbliži, tako da je ovo vrlo srećan dan: Gradonačelnica Sombora je sa nama u Baji. Dugo sam uključena u život mađarske manjine u Somboru, još od kada je Somborska mađarska  kasina  bila u lošem stanju.

Važnost povezanosti može se videti i tamo, danas je to zdanje ispunjeno sadržajima i predstavlja ugledno zdanje grada. Nadamo se da će pristupanjem Srbije EU preostala granica biti sve manja.“

Poslovi informisanja i odnosi sa javnošću

ПретходниRASPISAN OGLAS ZA ZAKUP GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA KOJE SE KORISTI KAO POLJOPRIVREDNO
СледећиNovi, automatizovani putni prelaz

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.