ПРИЈАТЕЉСКА САРАДЊА

Фото: Синиша Трифуновић

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић боравила је 3. децембра у првој званичној посети новопостављеној градоначелници Града Баје у Мађарској.

Делегацију Сомбора, на челу са градоначелницом Душанком Голубовић, у Градској већници града Баје дочекале су градоначелница Баје Клара Нјиарти и члан Градског већа Розалија Преинингер. Баја и Сомбор су већ 53 године два братска града, а две градоначелнице су искористиле ову посету како би  разговарале о будућој сарадњи.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, честитајући новоименованој градоначелници Баје  Клари Нјиарти, је истакла да је ово прилика да се још једном потврде заједничко интересовање два града за подизање односа на један још виши ниво.

„Посебан нагласак стављамо на питање живота наших мањинских заједница на нашим подручјима, што је веома важан задатак. Веза наша два града се огледа у многим специфичним програмима, почевши од догађаја које обе стране редовно одржавају, а свакако од када су отворене и могућности прекограничне сарадње оне су отвориле и нов простор за сарадњу. Успешно смо аплицирали за ИПА прекограничне програме.

Највећи од њих је реконструкција пута између Баје и Сомбора, који је у фази изградње. Поред тога, радимо на афирмацији туризма и спорта на нашим територијама, а овог викенда имали смо трчање ултрамаратона, који је такође део програма Баја-Сомбор – Зелене стазе. Тај однос и стицање искуства за нас су важни јер Србија се још налази у процесу уласка у  Европску унију.“

Розалија Преинингер члан Градског већа града Баје је истакла да су они млада општина, а  жеља им је да однос братских градова постане мало другачији.

„У данашњем свету видимо да међународни односи постају све важнији, не само у цивилном смислу, већ и у образовању и економији. Почели смо са Сомбором јер нам је географски и културолошки најближи, тако да је ово врло срећан дан: Градоначелница Сомбора је са нама у Баји. Дуго сам укључена у живот мађарске мањине у Сомбору, још од када је Сомборска мађарска  касина  била у лошем стању.

Важност повезаности може се видети и тамо, данас је то здање испуњено садржајима и представља угледно здање града. Надамо се да ће приступањем Србије ЕУ преостала граница бити све мања.“

Послови информисања и односи са јавношћу


ПретходниРАСПИСАН ОГЛАС ЗА ЗАКУП ГРАДСКОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА КОЈЕ СЕ КОРИСТИ КАО ПОЉОПРИВРЕДНО
СледећиНови, аутоматизовани путни прелаз

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.