Prikupljanje stakla povećano za 700 odsto

Reciklaza_stakla_Sombor

U Somborskom reciklažnom centru u protekle dve godine uvećano je prikupljanje stakla za čak 700 procenata. Kao sekundarna sirovina koja ide dalje na reciklažu, u velikim količinama zajedno sa drugim komunalnim otpadom završava na somborskoj deponiji, ali zahvaljujući organizovanoj akciji i saradnji sa privrednim subjektima dobar deo adekvatno dopremljen razvrstata se i distribuira dalje na reciklažu čime se znatno doprinosi zaštiti životne sredine.

U JKP-u „Čistoća“ Sombor kažu da je prioritet sakupljanja svih sekundarnih sirovina, pa je tako poslednjih godina oko 1.000.000 kilograma usmererno na reciklažu.

U somborskom reciklažnom centru od 2017. godine za oko 700 procenata uvećano je prikupljanje staklene ambalaže, pa je tako lani 100 tona ove sekundarne sirovine iz Sombora otpremljeno jedinom prerađivaču stakla u Srbiji. Ove godine u JKP „Čistoća“ ističu da se previđa uvećanje na 150 tona. Razlog tolikih količina prikupljenog stakla vide u akciji podele kontejnera namenjenim isključivo za ovu sirovinu.

Vladilsav Živanović, tehnički direktor JKP „Čistoća“ Sombor kaže:

„Oformili smo odeljenje za otkup sekundarnih sirovina, širom opštine sklapaju se ugovori sa zainteresovanim licima i preduzećima oko otkupa sekundarnih sirovina i na taj načim smo uspeli da uvećamo najviše staklo. Kada mi odlazimo po staklo onda plaćamo tri dinara, a kada donose fizička lica plaćamo oko četiri dinara, jer nemamo troškove transporta. Prikupljena staklena ambalaža odlazi sve u Aleksinac, gde je smešten jedini centar za reciklažu stakla u Srbiji“

„Protekle godine smo sproveli akciju prikupljanja ambalažnog stakla, gde smo u saradnji sa našim operaterom „Sekopak“ iz Beograda dodelili građanima 195 kanti za odvojeno prikupljanje staklene ambalaže, što je očigledno imalo pozitivne rezultate. Akciju ćemo ponoviti i ove godine. Komparacije radi, 2012- te smo prikupili 80-tak tona ambalažnog otpada, dok se ta cifra u 2018-toj popela na 600 tona ambalažnog otpada „, ističe Vanja Vlaškalić, šef odeljenja za selekciju otpada u JKP.

U ovom centru za reciklažu godišnje se prikupi oko 10 tona limenki, a njihova vrednost na tržištu je najveća u otkupu i to 121 dinar po kilogramu. Na liniji za selekciju raznog otpada, radnici „Čistoće“godišnje razvrstavaju preko 400 tona PET ambalaže.

„Nije mi teško, svaki posao ima svoju laku i tešku stranu. navinako sam se na mirise koji su ovde i nije mi zaista ništa teško“, napominje Atila Rajčanji, radnik JKP „Čistoća“ Sombor.

Štednja prirodnih resursa, dobra ekološka praksa i menjanje loših navika kod stanovništva imaju za cilj podizanje ekološke svesti, a cilj je zaštita životne sredine prikupljanjem, selekcijom i reciklažom otpada.

RECIKLAŽNI CENTAR SOMBOR

rtv.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.