Prikupljanje stakla povećano za 700 odsto

Reciklaza_stakla_Sombor

U Somborskom reciklažnom centru u protekle dve godine uvećano je prikupljanje stakla za čak 700 procenata. Kao sekundarna sirovina koja ide dalje na reciklažu, u velikim količinama zajedno sa drugim komunalnim otpadom završava na somborskoj deponiji, ali zahvaljujući organizovanoj akciji i saradnji sa privrednim subjektima dobar deo adekvatno dopremljen razvrstata se i distribuira dalje na reciklažu čime se znatno doprinosi zaštiti životne sredine.

U JKP-u „Čistoća“ Sombor kažu da je prioritet sakupljanja svih sekundarnih sirovina, pa je tako poslednjih godina oko 1.000.000 kilograma usmererno na reciklažu.

U somborskom reciklažnom centru od 2017. godine za oko 700 procenata uvećano je prikupljanje staklene ambalaže, pa je tako lani 100 tona ove sekundarne sirovine iz Sombora otpremljeno jedinom prerađivaču stakla u Srbiji. Ove godine u JKP „Čistoća“ ističu da se previđa uvećanje na 150 tona. Razlog tolikih količina prikupljenog stakla vide u akciji podele kontejnera namenjenim isključivo za ovu sirovinu.

Vladilsav Živanović, tehnički direktor JKP „Čistoća“ Sombor kaže:

„Oformili smo odeljenje za otkup sekundarnih sirovina, širom opštine sklapaju se ugovori sa zainteresovanim licima i preduzećima oko otkupa sekundarnih sirovina i na taj načim smo uspeli da uvećamo najviše staklo. Kada mi odlazimo po staklo onda plaćamo tri dinara, a kada donose fizička lica plaćamo oko četiri dinara, jer nemamo troškove transporta. Prikupljena staklena ambalaža odlazi sve u Aleksinac, gde je smešten jedini centar za reciklažu stakla u Srbiji“

„Protekle godine smo sproveli akciju prikupljanja ambalažnog stakla, gde smo u saradnji sa našim operaterom „Sekopak“ iz Beograda dodelili građanima 195 kanti za odvojeno prikupljanje staklene ambalaže, što je očigledno imalo pozitivne rezultate. Akciju ćemo ponoviti i ove godine. Komparacije radi, 2012- te smo prikupili 80-tak tona ambalažnog otpada, dok se ta cifra u 2018-toj popela na 600 tona ambalažnog otpada „, ističe Vanja Vlaškalić, šef odeljenja za selekciju otpada u JKP.

U ovom centru za reciklažu godišnje se prikupi oko 10 tona limenki, a njihova vrednost na tržištu je najveća u otkupu i to 121 dinar po kilogramu. Na liniji za selekciju raznog otpada, radnici „Čistoće“godišnje razvrstavaju preko 400 tona PET ambalaže.

„Nije mi teško, svaki posao ima svoju laku i tešku stranu. navinako sam se na mirise koji su ovde i nije mi zaista ništa teško“, napominje Atila Rajčanji, radnik JKP „Čistoća“ Sombor.

Štednja prirodnih resursa, dobra ekološka praksa i menjanje loših navika kod stanovništva imaju za cilj podizanje ekološke svesti, a cilj je zaštita životne sredine prikupljanjem, selekcijom i reciklažom otpada.

RECIKLAŽNI CENTAR SOMBOR

rtv.rs

ПретходниOdržan 15. susret ljubitelja „oldtajmera“ u Somboru
СледећиSTANOVNICI BAČKOG BREGA DOBILI ZDRAVU PIJAĆU VODU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.