Priprema se nova odluka o fijakerskom prevozu u Somboru

Foto: Milan Đurđević Bitbox

Grad Sombor priprema novu odluku o organizaciji, načinu i uslovima za obavljanje prevoza fijakerima u tom gradu.

Pošto se sačini predlog nove odluke, biće sprovedena javna rasprava tokom koje će sva zainteresovana lica moći da dostave svoje pisane predloge, sugestije i komentare, navodi se na sajtu Grada.

Sombor je, inače, krajem 19. veka dobio pravilnik o fijakerskoj službi, a za članove udruženja fijakerista i za stranke koje su prevožene bio je važeći dokument.

Danas ovaj vid prevoza u Somboru najviše koriste turisti tokom letnjih meseci, a pravilnik je tokom decenija više puta menjan.

Fijaker plac na Trgu Republike u tom gradu ima zasađena 24 drveta Bođoša (Američki koprivić), a u hladu svakog od njih je mogao da se smesti po jedan fijaker.

Nakon Drugog svetskog rata gradom je vozilo više od 70 fijakera.

Sombor je postao poznat i po dve poznate tamburaške pesme, „Fijaker stari“ Zvonka Bogdana i „Fijakerist“ Velimira Velje Subotića.

U Beogradu je, na primer, fijaker kao redovno prevozno sredstvo postojao sve do ranih ’60-tih godina prošlog veka.

Danas se još može iznajmiti za vožnju, svadbe i veselja u nekim mestima u Vojvodini, poput Sombora, Novog Sada, Subotice, Novog Bečeja…

Pojedini istoričari navode da se reč fijaker pojavila u Beču u 18. veku, a da je u taj grad „uvezena“ iz Pariza, gde se 1662. ispred hotela u ulici Sv. Fiacra (Rue de Saint Fiacre) nalazilo stajališe kočija za iznajmljivanje.

rtv.rs

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.