Profesor i đaci otvorili IT firmu

АПАТИН – Сектор информатичких технологија (IT) привредна је грана у успону, посла у њој и те како има, те је у овом домену потребно све више стручњака, али не само оних са дипломом, већ и са знањем тражених програмских језика.

Како је цена рада програмера у Србији много нижа него у земљама широм света, тако се и осигуравају послови. Један такав пример је у Апатину, где је професор са ученицима отворио софтверско програмерску фирму.

„Жеља за напредовањем, константно учење и вишеструко нижа цена рада наших програмера у свету информационих технологија обезбеђује сигуран посао за фирме које се квалитетом намећу на домаћем и страном тржишту. Највећи део софтвера се извози, јер су клијенти из целог света, мада има посла и код нас“, истиче двадесетдвогодишњи Милош Цвијић из Апатина, који се од 15. године бави програмирањем.

„На доста пројеката смо радили заједно, много сам научио од свог професора. Када је наша сарадња дошла на један одређени ниво, решили смо да пређемо у „легалне воде“, где више не вреди да се ради на ситно, већ смо отворили фирму како би радили веће пројекте и наступили као тим на тржишту“, каже Милош Цвијић, програмер.

Брзина и квалитет развоја софтверског производа пут су до поузданих клијента, каже Срђан Павић, професор електротехнике, који је са својим бившим ђацима отоврио прву IT фирму у Апатину.

„Моје ученике познајем, знам колико су вредни и колико желе да уче и имају воље да се усавршавају. Схватио сам да су млади, пуни енергије, креативни и талентовани, те да могу доста да допринесу у личном и стручном усавршавању IT сектора. На овом нашем тржишту има посла за све, али велики проблем свуда у свету су нелојални конкуренти, попут програмера из Индије, који у великој мери обарају цену рада. Међутим, њихов лош квалитет долази до изражаја и већ многи послодавци инсистирају да програмери не буду из те земље“, каже Срђан Павић, професор електротехнике и рачунарства.

У високотехнолошком пословању увек треба кадар и идеја више, јер могућности из домена IT сектора представљају послове будућности.

„Ово је најбрже развијајући сектор у целом свету, тако да је константан напредак и учење нешто што се мора“, каже Павић.

„Ово ми је први посао након средње школе, веома сам задовољна и доста учим од колега, јер само константним учењем може се постићи резултат у овом захтевном послу“, каже Драгана Лукић, менаџер за програмирање.

Ови млади људи једини су у Србији развили хардверско софтверски систем за хотелијерство без рецепционара, који се упешно продаје на домаћем тржишту и постаје конкурентан на страном.


Извор: ртв.рс

ПретходниPETICIJA „SAČUVAJMO PLATANE“
СледећиJubilarni 40.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.