Program rehabilitacije za dijabetičare na insulinskoj terapiji u banji „Junaković“

Foto: RTV

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković” uvela je program prevencije, nastanka i razvoja komplikacija kod osoba obolelih od šećerne bolesti, starijih od 18 godina, na insulinskoj terapiji, a koji je omogućen uredbom Vlade Srbije krajem 2019. godine. Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković” raspolaže sa 140 smeštajnih kapaciteta i pruža usluge medicinske rehabilitacije osobama obolelim od neuroloških, reumatskih i ortopedskih oboljenja.

Oboleli od dijabetesa na insulinskoj terapiji dolaze na desetodnevni boravak u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju “Junaković”. Dobijaju dijagnostiku, terapiju, imaju redovne fizičke aktivnosti i pravilnu ishranu. Pacijenti, koji više decenija imaju dijabetes, prvi put su u apatinskoj banji i ističu da im oporavak prija, uče kako sprečiti razvoj i nastanak komplikacija koje uzrokuje šećerna bolest.

„Teška je bolest dijabetes, ako se ne čuvaš možeš da ostaneš bez ruke ili noge. Bila sam trideset godina na tabletama, a posle toga mi je prepisan insulin“, rekla je Ismeta Tutović, pacijent iz Beograda.

„Poslednjih 14 godina sam dijabetičar, bila sam na tabletama svih tih godina, a od avgusta prošle godine sam na insulinu“, kazala je Marija Popović, pacijent iz Novog Sada.

U odnosu na dijagnozu i kliničku sliku pacijentima su na raspolaganju različite medicinske terapije.

„Prilikom boravka kod nas pacijente pregleda internista kardiolog, internista endokrinolog, imaju program fizičke aktivnosti sa našim fizioterapeutom. Pošto imaju degenerativne promene na zglobovima, mi smo uključili i fizikalni tretman. U toku programa imaju četiri edukativne radionice. Uz puno razumevanje pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo i Ministarstva zdravlja nama je Vlada Srbije prošle godine u septembru odobrila proširenje indikativnog područja. Indikaciju smo dobili na neodređeno vreme. Za ovu godinu smo dobili za sprovođenje rehabilitacije 45.000.000 dinara“, saopštila je dr Dragana Mrđenov, v.d. direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Junaković” Apatin.

U našoj zemlji postoje samo dve banje koje sprovode ovakav program, a zdravstveno rehabilitacioni centar u Apatinu je jedini u Vojvodini.

U svetu od dijabetesa boluje preko 420 miliona ljudi, u Srbiji 700.000, od čega u Vojvodini više od 270.000 ljudi. Treća bolest u našoj zemlji koja je uzrok smrtnosti stanovništva je upravo dijabetes.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniIzložba „Noćne sene“ od 11. februara u Somboru
SledećiPodizanje vetrozaštitnih pojaseva u Somboru trajaće još nekoliko godina

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.