Program rehabilitacije za dijabetičare na insulinskoj terapiji u banji „Junaković“

Foto: RTV

Специјална болница за рехабилитацију “Јунаковић” увела је програм превенције, настанка и развоја компликација код особа оболелих од шећерне болести, старијих од 18 година, на инсулинској терапији, а који је омогућен уредбом Владе Србије крајем 2019. године. Специјална болница за рехабилитацију “Јунаковић” располаже са 140 смештајних капацитета и пружа услуге медицинске рехабилитације особама оболелим од неуролошких, реуматских и ортопедских обољења.

Оболели од дијабетеса на инсулинској терапији долазе на десетодневни боравак у Специјалну болницу за рехабилитацију “Јунаковић”. Добијају дијагностику, терапију, имају редовне физичке активности и правилну исхрану. Пацијенти, који више деценија имају дијабетес, први пут су у апатинској бањи и истичу да им опоравак прија, уче како спречити развој и настанак компликација које узрокује шећерна болест.

„Тешка је болест дијабетес, ако се не чуваш можеш да останеш без руке или ноге. Била сам тридесет година на таблетама, а после тога ми је преписан инсулин“, рекла је Исмета Тутовић, пацијент из Београда.

„Последњих 14 година сам дијабетичар, била сам на таблетама свих тих година, а од августа прошле године сам на инсулину“, казала је Марија Поповић, пацијент из Новог Сада.

У односу на дијагнозу и клиничку слику пацијентима су на располагању различите медицинске терапије.

„Приликом боравка код нас пацијенте прегледа интерниста кардиолог, интерниста ендокринолог, имају програм физичке активности са нашим физиотерапеутом. Пошто имају дегенеративне промене на зглобовима, ми смо укључили и физикални третман. У току програма имају четири едукативне радионице. Уз пуно разумевање покрајинског Секретаријата за здравство и Министарства здравља нама је Влада Србије прошле године у септембру одобрила проширење индикативног подручја. Индикацију смо добили на неодређено време. За ову годину смо добили за спровођење рехабилитације 45.000.000 динара“, саопштила је др Драгана Мрђенов, в.д. директор Специјалне болнице за рехабилитацију “Јунаковић” Апатин.

У нашој земљи постоје само две бање које спроводе овакав програм, а здравствено рехабилитациони центар у Апатину је једини у Војводини.

У свету од дијабетеса болује преко 420 милиона људи, у Србији 700.000, од чега у Војводини више од 270.000 људи. Трећа болест у нашој земљи која је узрок смртности становништва је управо дијабетес.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниIzložba „Noćne sene“ od 11. februara u Somboru
СледећиPodizanje vetrozaštitnih pojaseva u Somboru trajaće još nekoliko godina

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.