Proizvođač bostana u Kljajićevu: Ove godine manji rod, vrane uništavaju lubenicu


Sezona lubenica i paradajza startovala je odlično, a proizvođači ističu da je solidan rod i ostalih povrtarskih kultura.

I dok pojedini povrtari imaju dobar prinos bostana, ima i onih kojima značajnu količinu roda uništavaju vrane. Ekipa RTV-a posetila je jedinog uzgajivača bostana u Kljajićevu, koji je 25 godina u povrtarstvu.

Iako nije suša, iskusni povrtar ističe da je ova sezona posebna zbog štete koju na lubenicama prave vrane u ataru, a kaže da se vrane ne plaše čak ni strašila.

Ove godine dobra je potražnja za lubenicama i domaćim paradajzom, ali je najveći problem neizvesnost na tržištu, kaže Željko Trkulja jedini proizvođač bostana u Kljajićevu, koji robu prodaje sa kućnog praga i na somborskoj pijaci. Ističe da će ove godine imati manji rod bostana, jer ga uništavaju vrane. Lane je imao prinos od 40 tona, a ove godine će prvo sumirati štetu sa njive. Trkulja dodaje da će trenutna cena od 40 dinara za kilogram, u narednim danima padati, pa ostaje otvoreno koliki će biti prinos lubenica po hektaru, a koliki manjak do kraja sezone.

„Ove godine nije suša, a ne znam šta se to dešava da vrane prave toliku štetu. One samo sleću na plod i kljucaju lubenicu dok ne naprave rupu i onda je tako izbušenu ostave. Vrane se ne hrane lubenicama, pa nemam ni objašnjenje šta se to zaista događa. Ni strašilo ne pomaže da ih otera“, izjavio je Željko Trkulja, povrtar iz Kljajićeva.

Mladi se u Kljajićevu uglavnom okreću ratarskim kulturama, pa je Željko jedan od malobrojnih, koji je na svom imanju ostao dosledan povrtarstvu, a ulaganja bez subvencija su, kaže Trkulja, nezamisliva.

„Koristim pokrajinske i državne subvencije i mnogo mi znače, jer kupujem mehanizaciju i opremu bez koje ne bih mogao zamisliti posao u povrtarstvu“, dodao je Trkulja.

U plastenicima na 1.000 struka uzgaja paradajz, a pored bostana, na manjim površinama dinje, dok je od septembra prioritet industrijska paprika.

PrethodniU Somborskoj bolnici 19 pacijenata na lečenju zaraženih korona virusom, dva na respiratoru
SledećiSunčano i veoma toplo

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.