Proizvođač bostana u Kljajićevu: Ove godine manji rod, vrane uništavaju lubenicu

Сезона лубеница и парадајза стартовала је одлично, а произвођачи истичу да је солидан род и осталих повртарских култура.

И док поједини повртари имају добар принос бостана, има и оних којима значајну количину рода уништавају вране. Екипа РТВ-а посетила је јединог узгајивача бостана у Кљајићеву, који је 25 година у повртарству.

Иако није суша, искусни повртар истиче да је ова сезона посебна због штете коју на лубеницама праве вране у атару, а каже да се вране не плаше чак ни страшила.

Ове године добра је потражња за лубеницама и домаћим парадајзом, али је највећи проблем неизвесност на тржишту, каже Жељко Тркуља једини произвођач бостана у Кљајићеву, који робу продаје са кућног прага и на сомборској пијаци. Истиче да ће ове године имати мањи род бостана, јер га уништавају вране. Лане је имао принос од 40 тона, а ове године ће прво сумирати штету са њиве. Тркуља додаје да ће тренутна цена од 40 динара за килограм, у наредним данима падати, па остаје отворено колики ће бити принос лубеница по хектару, а колики мањак до краја сезоне.

„Ове године није суша, а не знам шта се то дешава да вране праве толику штету. Оне само слећу на плод и кљуцају лубеницу док не направе рупу и онда је тако избушену оставе. Вране се не хране лубеницама, па немам ни објашњење шта се то заиста догађа. Ни страшило не помаже да их отера“, изјавио је Жељко Тркуља, повртар из Кљајићева.

Млади се у Кљајићеву углавном окрећу ратарским културама, па је Жељко један од малобројних, који је на свом имању остао доследан повртарству, а улагања без субвенција су, каже Тркуља, незамислива.

„Користим покрајинске и државне субвенције и много ми значе, јер купујем механизацију и опрему без које не бих могао замислити посао у повртарству“, додао је Тркуља.

У пластеницима на 1.000 струка узгаја парадајз, а поред бостана, на мањим површинама диње, док је од септембра приоритет индустријска паприка.

ПретходниU Somborskoj bolnici 19 pacijenata na lečenju zaraženih korona virusom, dva na respiratoru
СледећиSunčano i veoma toplo

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.