Proizvođači voća, povrća, cveća našli način da dođu do kupaca

Proizvođači voća, povrća, cveća i rasada ne mogu na pijace, ali su našli način kako da dođu do kupaca.

Plastenici su puni, jer proizvodnja je počela mnogo pre vanrednog stanja i pandemije, pa sada treba proizvedeno i prodati kako bi se gubici sveli na minimum.

Nekoliko desetina hiljada saksija baštenskog i balkonskog cveća svakog proleća proizvede se u plastenicima porodice Bujak iz Kupusine koja je najveći proizvođač cveća u zapadnoj Bačkoj. Da su normalni uslovi prodavali bi, kao i svake godine, cveće na pijacama od Novog Sada do Apatina. Ali pjace ne rade, pa su Bujakovi primorani da nalaze drugačije načine prodaje.

„Sada prodajemo onlajn ili putem telefona. Učlanili smo se u grupu Sombirska zelena pojaca. Primamo tako porudžbine. Spremni smo da veće količine cveća razvozimo na kućne adrese, a prodajemo i sa kućnog praga“, kaže Marija Bujak.

Hoće li ovakav način prodaje nadomestiti pijaču nije sigurna. »Na pijaci smo osim velikih kupovina imali i kupce koji su kupili po saksiju, dve, ali takvi kupci sada neće poručivati robu na kućnu adresu, a još manje dolaziti do Kupusine zbog nekoliko saksija“, kaže marija.

Do pijace ne može ni Kata Gužvanj ne samo zbog toga što je pijaca zatvorena već i zašto što ima više od 65 godina.

„Sin će pomoći, on će biti kurir i razvoziće poručenu robu. Porudžbe primamo telefonski ili putem internet. Šta možemo, moramo se prilagođavati sulovima“, kaže Kata.

Treba prodati oko 20.000 saksija rasada raznog povrća, a naša sagovornica se nada, uprkos situaciji, dobroj prodaji.

„Ljudi ne znaju koliko će ovo potrajati i kada će ponovo moći na pijacu. Mislim da će zato svako ko ima i malo parče bašte sada saditi nešto od povrća. Mi imamo rasad paradajza, paprika, krastavaca, tikvica…“, kaže Kata Gužvanj.

Prodavci i kupci koji su vezani za somborsku pijacu osnovali su na društvenim mrežama grupu Somborska zelena pijaca. U toj grupi su prodavci povrća, voća i cveća., ali i njihove redovne mušterije. Roba se po želji kupaca ili donosi na kućnu adresu ili se može kupiti direktno kod proizvođača.

Ukoliko Vam je potrebna kvalitetna zemlja za rasad, pozovite broj telefona sa flajera: 064.133.95.55

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниOštre kazne, sva policija na ulicama širom Srbije
СледећиKon: Ove i sledeće nedelje vrhunac epidemije, sada „ne držimo konce u svojim rukama“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.