Proizvodnja električne energije iz otpadne vode

U somborskom „Vodokanalu“ uskoro će početi proizvodnja električne energije iz otpadne vode. Smanjiće troškove preduzeća  jer će se 40 odsto struje potrebne za funkcionisanje prečistača otpadnih voda dobiti na ovakav način.

Na uređaj za prečišćavanje otpadnih voda svakodnevno stigne oko devet hiljada kubnih metara komunalnih i industrijskih otpadanih voda.

Nakon prečišćavanja, voda se ispušta u kanalsku mrežu. Prilikom ovog prečišćavanja dobijaju se i „nus“ proizvodi, a u „Vodokanalu“ su našli način kako da te „nus“ proizvode iskoriste. 

„Nus proizvod je mulj koji mi prerađujemo. On ima neprijatni miris koji bi stvarao velike probleme, pa moramo da ga stabilizujemo. To je i razlog što se on u postrojenju prenosi do digestora gde se termičkom obradom iz njega izdvaja bio gas. Do sada smo i taj bio gas koristili za zagrevanje i tako smo smanjili troškove grejanja, ali smo shvatili da imamo i viška bio gasa, pa nam je bila želja da proizvodimo ekektričnu energiju“, kaže Jasmina Bobić, direktorka JKP „Vodokanal“ Sombor.

A prvi kilovati iz biogasa dobiće se za otprilike mesec dana kada sa radom krene gas generator koji je postavljen na somborskom prečistaču otpadnih voda.

„Do sada se bio gas koristio za grejanje tehnološkog procesa u jednom delu, a zatim se koristio za zagrevanje objekata na samom postrojenju. Od ovog momenta mi ćemo ga koristiti za proizvodnju električne nergije. Dnevno proizvedemo oko 2.000 kubnih metara gasa. Što se tiče ušteda mi bi trebali da pokrijemo oko 40 posto ukupne potrošnje energije na prečistaču na ovakav način“, kaže Dušan Đuđević, izvršni direktor JKP „Vodokanal« Sombor.

Mesečni računi za utrošenu električnu energiju na prečistaču su oko 1,5 miliona dinara, pa će zahvalujući upotrebi biogasa, mesečna ušteda biti oko 600 hiljada dinara.

U „Vodokanalu“ kažu da je ovo samo početak i da im je cilj da celokupne troškove elelektrične enerigije na prečistaču pokriju alternativnim izvorima.

„Mi planiramo da povećamo produkciju bio gasa i samim tim biće nam potreban još jedan gas generator. To je jedna faza, a druga faza je korišćenje solarne energije i mi smo u fazi pripreme tehničke dokumentacije za to“, kaže Đurđević

Postavljanje gas generatora deo je projekta prekogranične saradnje Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene energije“, koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Intereg prekograničnog progama Hrvatska–Srbija.

Izvor: rtv.rs

ПретходниPREDSTAVLJEN JEDINSTVENI INFORMACIONI SISTEM LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE
СледећиTise – zeleni ponos Sombora

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.