Производња електричне енергије из отпадне воде


У сомборском “Водоканалу” ускоро ће почети производња електричне енергије из отпадне воде. Смањиће трошкове предузећа  јер ће се 40 одсто струје потребне за функционисање пречистача отпадних вода добити на овакав начин.

На уређај за пречишћавање отпадних вода свакодневно стигне око девет хиљада кубних метара комуналних и индустријских отпаданих вода.

Након пречишћавања, вода се испушта у каналску мрежу. Приликом овог пречишћавања добијају се и “нус” производи, а у “Водоканалу” су нашли начин како да те “нус” производе искористе. 

“Нус производ је муљ који ми прерађујемо. Он има непријатни мирис који би стварао велике проблеме, па морамо да га стабилизујемо. То је и разлог што се он у постројењу преноси до дигестора где се термичком обрадом из њега издваја био гас. До сада смо и тај био гас користили за загревање и тако смо смањили трошкове грејања, али смо схватили да имамо и вишка био гаса, па нам је била жеља да производимо екектричну енергију”, каже Јасмина Бобић, директорка ЈКП “Водоканал” Сомбор.

А први киловати из биогаса добиће се за отприлике месец дана када са радом крене гас генератор који је постављен на сомборском пречистачу отпадних вода.

“До сада се био гас користио за грејање технолошког процеса у једном делу, а затим се користио за загревање објеката на самом постројењу. Од овог момента ми ћемо га користити за производњу електричне нергије. Дневно произведемо око 2.000 кубних метара гаса. Што се тиче уштеда ми би требали да покријемо око 40 посто укупне потрошње енергије на пречистачу на овакав начин”, каже Душан Ђуђевић, извршни директор ЈКП “Водоканал« Сомбор.

Месечни рачуни за утрошену електричну енергију на пречистачу су око 1,5 милиона динара, па ће захвалујући употреби биогаса, месечна уштеда бити око 600 хиљада динара.

У “Водоканалу” кажу да је ово само почетак и да им је циљ да целокупне трошкове елелектричне енеригије на пречистачу покрију алтернативним изворима.

“Ми планирамо да повећамо продукцију био гаса и самим тим биће нам потребан још један гас генератор. То је једна фаза, а друга фаза је коришћење соларне енергије и ми смо у фази припреме техничке документације за то”, каже Ђурђевић

Постављање гас генератора део је пројекта прекограничне сарадње Експлоатација различитих извора у производњи “зелене енергије”, који суфинансира Европска унија у оквиру ИПА Интерег прекограничног прогама Хрватска–Србија.

Извор: ртв.рс


ПретходниПРЕДСТАВЉЕН ЈЕДИНСТВЕНИ ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ЛОКАЛНЕ ПОРЕСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ
СледећиТисе – зелени понос Сомбора

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.