Projekat „Kuće za bolju budućnost u Somboru“ zbrinjava deset porodica

vojvodjansko-selo-seoska-kuca-nabijaca

Gradsko veće Grada Sombora usvojilo je predlog za učešće u realizaciji projekta „Kuće za bolju budućnost u Somboru“. Projekat će se bazirati na kupovinu 10 individualnih stambenih jedinica, rekonstrukciji i izboru učesnika, sa ciljem da se zbrine 10 porodica koje dolaze iz tri ranjive društvene grupe: žene žrtve porodičnog nasilja, Romi i deca koja napuštaju sistem socijalnog staranja.

U okviru projekta “Kuća za bolju budućnost” u Somboru planirana je kupovina deset kuća, adaptacija i opremanje osnovnim kućanskim aparatima. Kuće će biti namenjene za socijalno osetljive grupe Rome, žene žrtve porodičnog nasilja i omladinu koja po navršenom punoletstvu izlazi iz sistema socijalnog staranja

„U narednom periodu imaćemo dva javna poziva,jedan će se odnositi na one koji žele da prodaju svoje kuće, a drugi će se odnositi na marginalizovane grupe , koje će imati priliku da iskažu svoju želju za kupovinom tih kuća. To njih ništa neće koštati. Donator je Grad Sombor , koji snosi sve troškove , kako kupovine kuće tako i adaptacije i opremanje kuća osnovnim kućanskim aparatima. Krajnji korisnici neće imati nikakve troškove i kuća će biti u njihovom vlasništvu”, rekao je Mihael Plac, iz kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Sombora.

Osim kupovine i opremanja kuća, svim odabranim učesnicima biće ponuđena obuka iz zanata i zanimanja po njihovom izboru kako bi se osposobili za rad i otvorila im se mogućnost finansijske nezavisnosti.

“Kada su u pitanju žene žrtve porodičnog nasilja i njihovo zbrinjavanje tu je osnovni problem nedostatak takvih adekvatnih prostora. Imamo Sigurnu kuću u Somboru , sada uslugu pruža Centar za pružanje usluga iz nadležnosti Grada Sombora .Ta ustanova je osnovana pre nekoliko meseci i ona će obavljati sve vezano za žene žrtve prodičnog nasilja. Ono što bi bilo dobro je medju korak. Da postoji nešto izmedju Sugurne kuće i kuće u kojoj bi nastavila život ta porodica koja je doživljavala nasilje. Ovaj projekat omogućava tu krajnju instancu ,sada Gradu Somboru i svima nama u ovom gradu preostaje samo ta jedna karika ,a to je obezbediti privremeni smeštaj po napuštanju Sigurne kuće do odlaska u svoj stambeni proctor”, objasnio je za RTV Miodrag Tepavac iz Centra za socijalni rad, Sombor.

Vrednost projekta je oko 250.000 dolara, a osim Grada Sombora partneri u projektu su Centar za socijalni rad Sombor, Savez romskih nevladinih organizacija Zapadnobačkog upravnog okruga i NVO “Ženska alternative”.

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

Prethodni“Plivajući profesor“ u poseti Bačkom Monoštoru
SledećiDANAS NA AERODROMU UNIŠTAVANJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA! DETONACIJE ĆE SE ČUTI IZMEĐU 11 I 12 ČASOVA

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.