Projekat „Kuće za bolju budućnost u Somboru“ zbrinjava deset porodica

vojvodjansko-selo-seoska-kuca-nabijaca

Градско веће Града Сомбора усвојило је предлог за учешће у реализацији пројекта „Куће за бољу будућност у Сомбору“. Пројекат ће се базирати на куповину 10 индивидуалних стамбених јединица, реконструкцији и избору учесника, са циљем да се збрине 10 породица које долазе из три рањиве друштвене групе: жене жртве породичног насиља, Роми и деца која напуштају систем социјалног старања.

У оквиру пројекта “Кућа за бољу будућност” у Сомбору планирана је куповина десет кућа, адаптација и опремање основним кућанским апаратима. Куће ће бити намењене за социјално осетљиве групе Роме, жене жртве породичног насиља и омладину која по навршеном пунолетству излази из система социјалног старања

„У наредном периоду имаћемо два јавна позива,један ће се односити на оне који желе да продају своје куће, а други ће се односити на маргинализоване групе , које ће имати прилику да искажу своју жељу за куповином тих кућа. То њих ништа неће коштати. Донатор је Град Сомбор , који сноси све трошкове , како куповине куће тако и адаптације и опремање кућа основним кућанским апаратима. Крајњи корисници неће имати никакве трошкове и кућа ће бити у њиховом власништву”, рекао је Михаел Плац, из канцеларије за локални економски развој Града Сомбора.

Осим куповине и опремања кућа, свим одабраним учесницима биће понуђена обука из заната и занимања по њиховом избору како би се оспособили за рад и отворила им се могућност финансијске независности.

“Када су у питању жене жртве породичног насиља и њихово збрињавање ту је основни проблем недостатак таквих адекватних простора. Имамо Сигурну кућу у Сомбору , сада услугу пружа Центар за пружање услуга из надлежности Града Сомбора .Та установа је основана пре неколико месеци и она ће обављати све везано за жене жртве продичног насиља. Оно што би било добро је медју корак. Да постоји нешто измедју Сугурне куће и куће у којој би наставила живот та породица која је доживљавала насиље. Овај пројекат омогућава ту крајњу инстанцу ,сада Граду Сомбору и свима нама у овом граду преостаје само та једна карика ,а то је обезбедити привремени смештај по напуштању Сигурне куће до одласка у свој стамбени процтор”, објаснио је за РТВ Миодраг Тепавац из Центра за социјални рад, Сомбор.

Вредност пројекта је око 250.000 долара, а осим Града Сомбора партнери у пројекту су Центар за социјални рад Сомбор, Савез ромских невладиних организација Западнобачког управног округа и НВО “Женска алтернативе”.

Извор: РТВ (Бојана Радовановић)

Претходни“Plivajući profesor“ u poseti Bačkom Monoštoru
СледећиDANAS NA AERODROMU UNIŠTAVANJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA! DETONACIJE ĆE SE ČUTI IZMEĐU 11 I 12 ČASOVA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.