Projekat zaštite starih i retkih knjiga u somborskoj biblioteci

Knjige iz fonda stare i retke bibliotečke građe Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru, čuvaju se, kao zasebna celina na zavičajnom odeljenju. Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja 2016. i 2018. i sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu 2016. godine započete su aktivnosti na projektu zaštite rariteta. 

U sve tri faze projekta, postupak mere zaštite sproveden je u Biblioteci Matice srpske.

Restauracijom i konzervacijom dela raritetne zbirke na Zavičajnom odeljenju gradske biblioteke u Somboru koju čine preko 700 retkih i raritetnih izdanja sprečava se rizik od daljeg propadanja i produžava vek ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

„Do sada su 34 knjige zaštićene, a među njima i najstarija i najvrednija knjiga naše biblioteke „Zbornik“ Božidara Vukovića i ono što je veoma značajno a to je, da su postupkom zaštite obuhvaćena i dela zavičajnih autora“, istakla je Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bijelitski u Somboru.

Odobrenim projektom za 2018. od strane Ministarstva kultre i informisanja je opredeljena su sredstva za 15 knjiga među kojima su knjige zavičajnih autora : Nikolaja Šimića, Nika Grujića, Dimitrija Isailovića i Avrama Maksimovića.

„U somborskoj biblioteci kontinuirano se izdvajaju stare i oštećene knjige, najpre prema stepenu ugroženosti, ali i značaju samog autora i sadržine. Knjige se nose u biblioteku Matice srpske, matične ustanove za staru i retku knjigu na tlu Vojvodine gde se utvrđuju oštećenja i predlažu tehničke mere zaštite, procenjuje vrednost neophodnih poslova i na kraju obavlja postupak zaštite“, objasnila Marija Čačić.

Raritetni naslovi se elektronski obrađuju u sistemu Cobissa koji podržava virtuelna biblioteka Srbije, i sa svim sa bibliografskim podacima, uneti su u registar stare i retke bibliotečke građe od izuzetnog i značaja. Širi značaj ovog projekta leži u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda.

rtv.rs

ПретходниIzložba kaligrafskih radova Violete Marković
СледећиUskoro zabrana pušenja u zatvorenom prostoru!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.