PROMOCIJA KNJIGE „SOMBOR – SLOVO PO SLOVO“

Slovo_po_slovo_Sombor

Povodom Dana grada Sombora, 17. februara 2021. godine, u somborskom Narodnom pozorištu predstavljena je knjiga Milana Stepanovića SOMBOR – SLOVO PO SLOVO (101 priča u 30 slova).Organizator promocije bila je somborska Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, koja je, sa UG „Norma“ Sombor, i izdavač knjige.

Slovo_po_slovo_Sombor_

Pozdravnu reč pred stotinjak prisutnih posetilaca promocije izgovorila je Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke, a potom je prisutne i učesnike promocije pozdravila Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika Sombora.

Glumica Biljana Keskenović je pročitala odlomak iz knjige, koji se odnosi na Povelju slobodnog i kraljevskog grada Sombora iz 1749. godine, a zatim je tamburaški orkestar Srednje muzičke škole „Petar Konjović“ odsvirao tri kompozicije, uz pratnju vokalne solistkinje Kristine Afić.

Glumac Pera Stojančević pročitao je poglavlje posvećeno gradskim dobošarima, kao i nekoliko izvornih naredbi i vesti koje su somborski dobošari saopštavali građanstvu tokom 19. i s početka 20. veka, a dobošar je bio Marko Janković.

Potom su razgovor o knjizi vodili direktorica Gradske biblioteke Nataša Turkić i autor knjige Milan Stepanović. Bilo je reči o tome kako je nastala ideja same knjige, kao i o njenoj sadržini, stilu, jeziku i dizajnu, te o poglavljima, koja se mogu izdvojiti po zanimljivosti.   

Poglavlje o somborskim gajdašima pročitao je glumac Pera Stojančević, posle čega je, sa izvedbom dve stare vojvođanske narodne pesme, nastupila i gajdašica Stanislava Đorđević, inače učenica somborske Srednje muzičke škole. Na kraju, glumci Biljana Keskenović i Pera Stojančević pročitali su poglavlje knjige o nastanku pesme „U tom Somboru“, koju su izveli tamburaški orkestar i vokalna solitskinja Kristina Afić, čime je promocija knjige „Sombor – slovo po slovo“ bila završena.  

Fotografije: Milan Đurđević

ПретходниGrad Sombor obeležio 272. godišnjicu od sticanja statusa slobodnog grada
СледећиJokić ponovo piše istoriju u NBA ligi

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.