Promovisan Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije

kultura.rs

U Istorijskom arhivu Novog Sada promovisan je Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije. 

Pretraživač je nacionalni projekat koji je realizovalo Ministarstvo kulture uz podršku kompanije Majkrosoft , a sve s ciljem da se u digitalnoj formi predstavi kulturno nasleđe Srbije koje se čuva u muzejima, arhivima i zavodima.

Kultura.rs i jednim klikom sa bilo kog uređaja možete pristupiti podacima o kulturnom nasleđu koje posedujemo. Pretraživačem, Ministarstvo kulture predstavilo je digitalizovane fondove naših ustanova kulture, što je važno ne samo u promociji kulturnog bogatstva, već i u naučnim i obrazovnim procesima.

„Mi pretraživačem predstavljamo digitalizaciju kao transparentan proces koji će se jednobrazno i sinhronizovano raditi na teritoriji cele zemlje, svi podaci moraju svima biti dostupni i vidljivi, mi kroz pretraživač možemo da vidimo sve podtake da kontinuirano radimo na ispravljanju i uvođenju reda“, kaže Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju kulturnog naleđa.

„Mislim da će pretraživač pokrenuti niz pozitivnih procesa u međuinstitucionalnoj saradnji, ali i u jačanju društvene svesti koliko je važno prebogato kulturno nasleđe koje posedujemo“, kaže Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

U preduzeću „Majkrosoft Srbija“, partneru Ministarstva kulture u izradi pretraživača kažu da je rad na projektu za njih bio značajan i zahtevan.

Pored toga što se na pretraživaču nalaze informacije iz ustanova kulture iz cele Srbije, putem gugl mapa su dati podaci i o lokacijama nepokretnih kultrunih dobara.

„Mi smo kao kompanija pre dve godine počeli saradnju sa ministarstvom i naišli na razumevanje šta digitalizacija može da znači i da doprinese razvoju svih procesa pa i obrazovanja u našoj zemlji“, kaže Željko Vujinović, direktor Majkrosoft Srbija.

U narednom periodu pretraživač će biti prilagođen i osobama sa invaliditetom i preveden na jezike nacionalnih manjina.

rtv.rs

ПретходниVratite svoje ulice… Vratite svoju budućnost!
СледећиMeđuokružno školsko prvenstvo u Malim olimpijskim igrama

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.