Proslava veka oslobođenja Sombora 13. novembra

Фото: Синиша Трифуновић

Srbsko istorijsko društvo „Miloš Milojević“, Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“, Bunjevačko kolo, Srpska čitaonica „Laza Kostić“ i Udruženje potomaka i poštovalaca solunskih boraca, a uz podršku Gradskog veća grada Sombora, najavljuju svečanu svenarodnu proslavu stogodišnjice oslobođenja Sombora 13. novembra u 18 časova na Trgu Svetog Đorđa.

„Ovaj Narodni zbor Srba i Bunjevaca sa bogatim kulturno-umetničkim programom priređujemo kao ispunjenje amaneta iz 1919. godine, a u slavu junačke srpske vojske koja nam je donela toliko željenu i čekanu slobodu. Pozivamo sve građane Sombora i somborskih sela, kao i druga udruženja građana, da se pridruže Zboru i da dostojanstveno proslavimo najvažniji datum u ovom veku za sve građane Sombora“, navodi se u saopštenju.

Izvod iz zapisnika sa svečane sednice Gradskog odbora Sombora održane 13. novembra 1919. godine:

„Pošto je 13. novembar dan kad su građani našega Grada prvi put u svojoj sredini videli junačku srpsku vojsku, koja nam je donela toliko željenu i čekanu slobodu; tim danom započe naš Grad sasvim novu epohu u svome životu; taj dan razvismo zastavu slobode; od toga dana počesmo slobodno da radimo na korist i napredak naše slobodne i ujedinjene Otadžbine; taj dan je po svom značaju jedan od najvećih i najslavnijih u istoriji našega Grada, zato Gradski odbor ispunjen dužnošću i zahvalnošću prema oslobodiocima odlučuje da se dan 13. novembra uzme za slavu Grada Sombora i svakoj budućoj Upravi Grada stavlja se U amanet, da svečano ovaj dan, da počasti Vojsku u Gradu, kako bi time izrazila svoju odanost i zahvalnost Srpskoj vojsci.“

Izvor: rtv.rs

ПретходниTijana Kabić vicešampionka Srbija maraton serije
СледећиPrve fudbalske korake Pavkov napravio u Begeču

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.