Prva ravangradska pivara

Sombor je dobio prvu zanatsku, kraft pivaru 2017. godine u kojoj se „kuva” samo od prirodnih i proverenih sastojaka.

Prema nekim izvorima, prvu pivaru u Somboru osnovao je još Anton Grašalković u 18. veku, u vreme kada je brinuo o naseljavanju Bačke posle izgona Turaka sa ovih prostora, a postoje i podaci da je jedna pivara postojala u današnjoj ulici Maksima Gorkog. Kako god istorija pričala, jedno je sigurno: sećanje na pravo somborsko pivo je prilično bledo. To se sada menja, jer je mladi Somborac Branko Popović, nakon master studija na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i boravka u Americi, odlučio da u svom gradu pokrene proizvodnju zanatskog, kraft piva, pa je tako izabrao i ime za njega.

Ime „Ravangrad pivara” sam izabrao iz čistog lokal-patriotizma. Veliki Veljko Petrović je Sombor nazvao Ravangradom, a ja moju pivaru – prvu ravangradsku. Ideja je bila da ovim putem pokažem da imamo puno razloga da se ponosimo našim gradom. Grad kulture i zelenila, kanala, lepih običaja i tradicije, fijakera, boema, pesnika i slikara, sve u svemu – grad sa dugim i bogatim istorijskim nasleđem. Zato hoću da ovo pivo odiše kvalitetom, da bude još jedna stvar na koju će Somborci biti ponosni – rekao je Branko Popović.

Kada sam se na fakultetu susreo sa prvim pivarskim predmetima, učinilo mi se kao veliki izazov da napravim svoje pivo. Srećom, ubrzo sam dobio priliku da učestvujem u kuvanju piva, koje su organizovali profesori sa mog fakulteta. Tada sam i prvi put probao zanatsko, kraft pivo i rodila se ta strast – ispričao je Branko Popović.

Projekat „Ravangrad pivare” započeo je novembra 2016. godine, dok je završavao master studije. Branko Popović je ispričao da je u to vreme skuvao prvih nekoliko tura i modifikovao recept po svom ukusu, a prvi degustatori – njegovo društvo, bili su više nego zadovoljni novim proizvodom.

To je bio signal da je vreme da svoje kućno pivarstvo podignem na viši nivo – rekao je Branko Popović. Ideju za vrstu piva koju sada pravi, red ejl (red ale), dobio je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Kolorado.

Kao student, uvideo sam da fakultetska diploma u Srbiji ne znači i dobiti posao, da je veliki broj mojih kolega i prijatelja na birou. Izlaz sam video u vidu „interšipova” i razvoja karijere negde u inostranstvu. Tako sam prošle godine u okviru programa „Work and travel” bio u Koloradu, ne bih li našao sebi priliku za stručnu praksu i sreću oprobao u nekim od vodećih kraft pivara. Snalaženje, nova iskustva, ali i „punjenje baterija” na Pacifiku uz surf dasku, dovela su do toga da shvatim da sam spreman za nova poglavlja u svom životu – rekao je Branko Popović.

Kako je ispričao, u Americi je shvatio da je ipak najlepše živeti u Somboru, gde pripada, a tamošnja jurnjava za dolarima mu je manje simpatična od ovdašnjeg načina života, prijatelja i porodice.

„Kraft” ili zanatsko pivo nije industrijsko, odnosno nije proizvedeno u velikim fabrikama piva. Termin „zanatsko pivarstvo” vezuje se za nezavisne pivare koje proizvode znatno manje količine piva, ali zato stavljaju akcenat na kvalitet. Ovo pivo se pravi isključivo od kvalitetnih prirodnih sastojaka, tradicionalnim načinom proizvodnje, bez filtracije i pasterizacije. Ne teži se kvantitetu, već kvalitetu. U proizvodnji se koriste isključivo pivarske komponente bez aditiva, koncentrata, kukuruza, šećernih i ječmenih sirupa, i sličnih komponenti koje sadrže industrijska piva. Za ovog mladog pivara posebna čar zanatskog pivarstva je što može da isproba različite recepte.

Ovaj način proizvodnje tehnologu daje šansu da se igra, da bude kreativan, jer ima mogućnost da menja mnogo različitih parametara, koji i te kako utiču na krajnji proizvod. Brankovo pivo je već prošlo ispitavanja na Institutu za javno zdravlje Vojvodine i rezultati su pozitivni. Ukus je stvarno dobar, pena se odlično drži, pa će Somborci uskoro u nekim kafićima u ponudi imati i pravo domaće, kvalitetno pivo. Branko je ispričao da se u njegovoj familiji već duži niz godina pravi rakija, a poslednjih devet i vino.

Vreme je da osavremenimo tehnologiju, ali i proširimo proizvodnju. Plan je da pravimo i voćna vina, prvenstveno kupinovo i malinovo. Pošto se moj otac više od dvadeset godina bavi pčelarstvom, iskoristićemo i taj potencijal u proizvodnji piva. Napraviću jednu posebnu seriju piva sa medom, takozvano božićno pivo – rekao je Branko Popović.

Odlučio sam da ostanem u Somboru i iskoristim sve potencijale koje mogu. Želim da kroz svoj lični primer motivišem mlade da ostanu u zemlji, u našem Somboru, da napravimo nešto dobro i gradu, i nama samima. Što je više nas, koji počinjemo svoje biznise, veće su nam šanse. Ako ne probamo – nećemo ni znati da li možemo – zaključio je Branko Popović.

Izvor: soinfo.org

ПретходниToplije, od sredina dana kiša
СледећиMATERINSKI DODATAK NEZAPOSLENIM MAJKAMA ZA TREĆE ILI ČETVRTO DETE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.