Prva samostalna zamena zgloba kolena u somborskoj bolnici

Iščekujući obećanu zamašnu rekonstrukciju i novo opremanje Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ u koju će biti uloženo čak 20 miliona evra, ortopedski hirurzi u ovoj ustanovi nisu sedeli skrštenih ruku već kontinuirano rade i na vlastitoj edukaciji.

Tako su u saradnji sa svojim kolegama iz drugih Ortopedskih klinika pre tri godine i započeli program čiji je cilj bio da samostalno počnu sa operativnim zahvatima zamene zgloba kolena, zbog kojih su pacijenti sa područja Zapadnobačkog upravnog okruga morali da odlaze u veće medicinske centre.

Uz pomoć mentora prethodnih meseci somborski hirurzi su dostigli dovoljan nivo znanja i iskustva, pa je pre nekoliko dana u ovdašnjoj bolnici, tačnije njenom Odeljenju za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, kao standardna operativna procedura, urađena prva samostalna zamena zgloba kolena totalnom cementnom protezom kod muškog pacijenta, starosti 74 godine. Izvođenje ove operacije predvodio je dr Dejan Milinković, uz asistenciju dr Karla Curnovića i dr Nebojše Topića, te anesteziologa dr Milke Zorić, dok su prvu operaciju samostalno instrumentirale Zdenka Stojakov i Jelena Medić.

Kako kažu u somborskoj bolnici ovaj zahvat je rezultat trogodišnjeg procesa u kojem su učestvovali svi lekari Odeljenja uz saradnju sa mentorima-operatorima sa ortopedskih klinika. Nije zanemarljivo ni zalaganje menaymenta, na kojem je bilo da obezbedi opremu i prateće elemente u operacionoj sali, što je za posledicu imalo uslove koji su adekvatni uslovima u ustanovama tercijalnog tipa.

Tokom protekle operacije, u ovu svrhu, korišćena je i traneksamična kiselina, što je za rezultat imalo drastično smanjenje intra i postoperativnog krvarenja. Kod pacijenata se postoperativno nije javila potreba za korekcijom krvne vrednosti transfuzijom, iako je poznato kako operacije ovog tipa za posledicu imaju značajan gubitak krvi. Takođe, upotrebljeni su i jednoktratni izolacioni setovi za prekrivanje operativnog polja a u svrhu postizanja maksimalne moguće sterilnosti operativnog polja.

Postoperativno se pacijent zadovoljavajuće oseća uz uklonjene drenove drugog postoperativnog dana, te je drugog dana nakon operacije, i vertikalizovan u ranom rehabilitacionom tretmanu. Kako je ovim konačno omogućeno pacijentima somborske bolnice da složenu operaciju ovog tipa izvode i u toj ustanovi, bez dodatnih troškova odlaska u veće medecinske centre, prema raspoloživim sredstvima Fonda za zdravstveno osiguranje do sada je urađeno osam operacija zamena zgloba kolena uz mentorski nadzor, a do kraja ove godine planiraju se još dve samostalne operacije ovakvog tipa, kako bi se taj broj naredne godine bitno povećao.

M. Miljenović

ПретходниSTRUČNI SKUP NA TEMU „FIZIČKO VASPITANJE – IZAZOVI I PERSPEKTIVE“
СледећиDANAS SLAVIMO NIKOLJDAN

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.