Prva zemlja koja uvodi zabranu korišćenja kreme za sunčanje

Ostrvska država Palau u zapadnom Pacifiku postaće prva zemlja koja je uvela zabranu korišćenja kreme za sunčanje, kako bi zaštitili osetljive koralne grebene.

Istražitelji veruju da su sastojci krema za sunčanje izuzetno štetni po morski život i da mogu da dovedu do bržeg beljenja korala, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Vlada Palaua potpisala je zakon kojim se uvodi zabrana korišćenja i prodaje krema za sunčanje i proizvoda za negu kože koji sadrže deset štetnih hemikalija, među kojima oksibenzon i oktinoksat. Zakon stupa na snagu 2020. godine, navodi BBC.

Oksibenzon i oktinoksat su dva sastojka krema za sunčanje koji upijaju ultraljubičastu svetlost, ali mogu dovesti do prevremenog izbeljivanja i smrti korala.

Predsednik Palaua Tomi Remengesau izjavio je da je zabrana pravovremena, a da će propisana kazna za kršenje zabrana iznositi 1.000 američkih dolara.

“Moć konfiskovanja krema za sunčanje trebalo bi da bude dovoljna da spreči njihovo korišćenje u nekomercijalne svrhe”, rekao je predsednik, prenosi BBC.

Izvor: Tanjug

ПретходниPrilagoditi brzinu zbog jakog vetra
СледећиOd Vukove azbuke do Majkrobit uređaja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.