Prvi put u istoriji somborskog pozorišta na scenu stali slepi i slabovidi

predstava

Prvi put u 140 godina dugoj istoriji somborskog pozorišta na scenu su stali slepi i slabovidi. Kao glumci u predstavi koju su zajednički pripremili članovi Udruženja slepih i slabovidih Sombora i članovi dramske sekcije Osnovne škole Ivo Lola Ribar.

„Pripremali smo predstavu od letos. Meni su poslali snimka teksta i tako sam ga učio. Radujem se što smo u pravom pozorištu i nemam tremu“, kaže Vukašin Šljukić, član Udruženja slepih i slabovidih.

„Ovo je jedinstven projekat u Srbiji, da Udruženje slepih uopšte ima dramsku sekciju. Ovo je pokušaj da slepi i slabovidi ljudi glume“, kaže Slobodan Slavujević, predsednik Udruženja slepih i slabovidih.


Autorka predstave Liniija razgraničenja je učiteljica Tanja Orgizović, a njeni učenici predstavu su pripremali zajedno sa članovima Udruženja slepih i slabovidih.

Projekat Iluzijom do inkluzije u okviru kojeg je realizovana i predstava Linija razdvajanja podržali su Ministarstvo kulture, Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević kazala je da taj sekretarijat podržave projekte koji dopripnose inkluziji, a jedna od aktivnosti je omogućavanje osobama sa invaliditeteom posetu ustanovama kulture.

Somborsko pozorište bilo je puno, jer su ovaj projekat podržale i osnovne škole, a tema aktuelna -važnost razvoja inkluzivne svesti i prevencija vršnjačkog nasilja.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниVozio 137 kilometara na čas, bez vozačke, pod uticajem kokaina, kanabisa i benzodiazepina
СледећиSvi saveti za uspešnu organizaciju proslave rođendana

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.