Prvi put u istoriji somborskog pozorišta na scenu stali slepi i slabovidi

predstava

Први пут у 140 година дугој историји сомборског позоришта на сцену су стали слепи и слабовиди. Као глумци у представи коју су заједнички припремили чланови Удружења слепих и слабовидих Сомбора и чланови драмске секције Основне школе Иво Лола Рибар.

„Припремали смо представу од летос. Мени су послали снимка текста и тако сам га учио. Радујем се што смо у правом позоришту и немам трему“, каже Вукашин Шљукић, члан Удружења слепих и слабовидих.

„Ово је јединствен пројекат у Србији, да Удружење слепих уопште има драмску секцију. Ово је покушај да слепи и слабовиди људи глуме“, каже Слободан Славујевић, председник Удружења слепих и слабовидих.

Ауторка представе Линиија разграничења је учитељица Тања Оргизовић, а њени ученици представу су припремали заједно са члановима Удружења слепих и слабовидих.

Пројекат Илузијом до инклузије у оквиру којег је реализована и представа Линија раздвајања подржали су Министарство културе, Град Сомбор и Покрајински секретаријат за културу.

Покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић казала је да тај секретаријат подржаве пројекте који доприпносе инклузији, а једна од активности је омогућавање особама са инвалидитетеом посету установама културе.

Сомборско позориште било је пуно, јер су овај пројекат подржале и основне школе, а тема актуелна -важност развоја инклузивне свести и превенција вршњачког насиља.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

ПретходниVozio 137 kilometara na čas, bez vozačke, pod uticajem kokaina, kanabisa i benzodiazepina
СледећиSvi saveti za uspešnu organizaciju proslave rođendana

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.