PRVI PUT UČENICI SREDNJIH ŠKOLA ODABRALI PROJEKTE KOJI SU UKLJUČENI U BUDŽET ZA NAREDNU GODINU

Grad Sombor je u saradnji sa Projektom za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) omogućio učenicima srednjih škola na teritoriji grada Sombora da učestvuju u javnoj raspravio o planu budžeta za 2020. godinu. Prvi put, učenici su mogli da predlože projekte, i putem glasanja , odaberu one za koje smatraju da su im najpotrebniji za rad i boravak u školi.

Somborski srednjoškolci su se 07. decembra  izjasnili  o tome šta je najpotrebnije unaprediti u njihovim školama, a što može biti finansirano iz lokalnog budžeta. Nabavka sportske i kompjuterske opreme, pribora za praktičnu nastavu ili sređivanje toaleta i dvorišta samo su neki od predloga koji su se našli na glasačkim listićima.

Glasanje je održano u pet somborskih srednjih škola, a predloge koji su se našli na glasačkom listiću prethodno su prikupili predstavnici Učeničkih parlamenta. U cilju informisanja učenika o konceptu javne rasprave i poziva da iznesu predlog i glasaju za najbolji predlog, kreirani su  posteri koji su na kreativan način promovisali ovu aktivnost i ujedno pozvali učenike na učešće. Predlozi sa najviše glasova su uključeni  u budžet za narednu godinu.

Na ovaj način  mladima je omogućeno da se uključe u javne rasprave o budžetu, obzirom da je važno da se kod njih kreira svesti o značaju direktnog učestvovanja učenika u definisanju školskih aktivnosti i projekata, kao i o mogućnost učešća  u donošenju odluka grada Sombora, a na koji način se mladi osnažuju kao budući aktivni građani u zajednici.

Takođe, ovo je još  jedan od načina da i šira zajednica dobije informacije o spremnosti grada Sombora da uključi građane u proces donošenja odluka, obzirom da su mladi najaktivniji deo stanovništva.

Javne rasprave o budžetu za 2020. godinu u srednjim školama sprovedene su  prema Akcionom planu razvijenom u partnerstvu USAID-a i Grada Sombora. Akcioni plan je zasnovan na najboljim praksama i uvodi novi pristup u organizovanju javnih rasprava koji uključuje i sveobuhvatnu kampanju za informisanje i motivisanje građana da učestvuju i daju svoje predloge, pružanje povratnih informacija građanima o njihovim predlozima i uključivanje mladih u taj proces.

Kako je proteklo glasanje u srednjim školama možete pogledati ovde.

ПретходниDanas na trgu – 02.01.2020. ČETVRTAK
СледећиDanas na trgu – 03.01.2020. PETAK

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.