Psi lutalice koštaju Sombor milione

Напуштени пси нису само проблем већих места, већ и мањих средина. Општинске комисије, које се баве овим питањима имају пуне руке посла. Иако је Сомбор учино многе кораке да би решио овај проблем, број захтева се не смањује, јер је за две године било око 600 тужби, а из градске касе је исплаћено преко 130.000.000 динара. Када је реч о накнади материјалне штете за стоку и живину пријава има како у Сомбору, тако и у Апатину.

Чопор напуштених паса је једном мештанину Чонопље у дану заклало преко 40 оваца и јагањаца. Огорчен, времешник из села ипак се није одлучио да стане пред нашу камеру.

Како је ово незабележен случај у Чонопљи, у Полицијској управи Сомбор незванично сазнали смо да је исти пријављен полицији, а да је Тужилаштво одбацило могућност кривичног дела.

Инцидент је „загрејао“ друштвене мреже и отворио питање: “ Откуд толико напуштених паса у овом делу Бачке, колико су чести напади на људе, стоку и живину, а докле се стигло са решавањем проблема“.

У 2018. и 2019. години је град Сомбор на име накнаде материјалне штете за нападе паса луталица на стоку и живину исплатио око 400.000 динара.

Мирослав Ковачић, члан Градског већа задужен за комуналну делатност и инвестиције каже:

„Град Сомобр има изграђено прихватилиште, односно азил за напуштене псе луталице и зоохигијенску службу, а имамо и програм за смањење броја напуштених паса луталица. У складу са тим сваке године спроводимо акциони план.“

Милева Капоста, из Групе грађана – „Заштита Животиња Сомбор“ додаје:

„Да би се проблем решио, обавезна је регистрација власничких паса, а то значи чиповање свих власничких паса, али и регситрација свих нелегалних одгајивачница, коју видимо као једино решење чиме би се проблем решио у корену. „

Када је реч о грађанским захтевима, цифре су далеко веће, па је тако Сомбор за угризе исплатио 74.000.000 динара у 2019. години, а општина Апатин преко 15.000.000 динара, од којих око осам процената одлази на штету причињену стоци и живини.

Током 2018. године било је 42 захтева граду Сомбору, али преко суда је било чак 289 тужби, док је у 2019. години било 320 тужби.

Напуштене псе нико не сме да убије ни затечене на неделу, јасан је Закон о добробити животиња. Штета се надокнађује из општинске или градске касе, а како је реч о милионским цифрама, надлежни кажу да злоупотреба има и да их је тешко доказати, што отвара питање како ће се тај проблем убудуће решавати.

Извор: РТВ (Весна Милановић)

ПретходниSvetosavska svečanost u znaku poezije Ljubomira Simovića
СледећиJedna od najkorisnijih aplikacija za vozače

2 КОМЕНТАРА

  1. Sav novac koji je podeljen kao odšteta da su izdvojili za sterilizaciju/kastraciji (i oporav nekoliko dana) kao i čipovanje pasa lutalica takođe i za edukaciju ljudi, problem bi bio rešen u prvih nekoliko godina. Naravno i povećane kontole odgajivača, legalnih i nelegalnih.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.