Psi lutalice koštaju Sombor milione

Napušteni psi nisu samo problem većih mesta, već i manjih sredina. Opštinske komisije, koje se bave ovim pitanjima imaju pune ruke posla. Iako je Sombor učino mnoge korake da bi rešio ovaj problem, broj zahteva se ne smanjuje, jer je za dve godine bilo oko 600 tužbi, a iz gradske kase je isplaćeno preko 130.000.000 dinara. Kada je reč o naknadi materijalne štete za stoku i živinu prijava ima kako u Somboru, tako i u Apatinu.

Čopor napuštenih pasa je jednom meštaninu Čonoplje u danu zaklalo preko 40 ovaca i jaganjaca. Ogorčen, vremešnik iz sela ipak se nije odlučio da stane pred našu kameru.

Kako je ovo nezabeležen slučaj u Čonoplji, u Policijskoj upravi Sombor nezvanično saznali smo da je isti prijavljen policiji, a da je Tužilaštvo odbacilo mogućnost krivičnog dela.

Incident je „zagrejao“ društvene mreže i otvorio pitanje: “ Otkud toliko napuštenih pasa u ovom delu Bačke, koliko su česti napadi na ljude, stoku i živinu, a dokle se stiglo sa rešavanjem problema“.

U 2018. i 2019. godini je grad Sombor na ime naknade materijalne štete za napade pasa lutalica na stoku i živinu isplatio oko 400.000 dinara.

Miroslav Kovačić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu delatnost i investicije kaže:

„Grad Somobr ima izgrađeno prihvatilište, odnosno azil za napuštene pse lutalice i zoohigijensku službu, a imamo i program za smanjenje broja napuštenih pasa lutalica. U skladu sa tim svake godine sprovodimo akcioni plan.“

Mileva Kaposta, iz Grupe građana – „Zaštita Životinja Sombor“ dodaje:

„Da bi se problem rešio, obavezna je registracija vlasničkih pasa, a to znači čipovanje svih vlasničkih pasa, ali i regsitracija svih nelegalnih odgajivačnica, koju vidimo kao jedino rešenje čime bi se problem rešio u korenu. „

Kada je reč o građanskim zahtevima, cifre su daleko veće, pa je tako Sombor za ugrize isplatio 74.000.000 dinara u 2019. godini, a opština Apatin preko 15.000.000 dinara, od kojih oko osam procenata odlazi na štetu pričinjenu stoci i živini.

Tokom 2018. godine bilo je 42 zahteva gradu Somboru, ali preko suda je bilo čak 289 tužbi, dok je u 2019. godini bilo 320 tužbi.

Napuštene pse niko ne sme da ubije ni zatečene na nedelu, jasan je Zakon o dobrobiti životinja. Šteta se nadoknađuje iz opštinske ili gradske kase, a kako je reč o milionskim ciframa, nadležni kažu da zloupotreba ima i da ih je teško dokazati, što otvara pitanje kako će se taj problem ubuduće rešavati.

Izvor: RTV (Vesna Milanović)

ПретходниSvetosavska svečanost u znaku poezije Ljubomira Simovića
СледећиJedna od najkorisnijih aplikacija za vozače

2 КОМЕНТАРА

  1. Sav novac koji je podeljen kao odšteta da su izdvojili za sterilizaciju/kastraciji (i oporav nekoliko dana) kao i čipovanje pasa lutalica takođe i za edukaciju ljudi, problem bi bio rešen u prvih nekoliko godina. Naravno i povećane kontole odgajivača, legalnih i nelegalnih.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.