Пут Бачка Топола-Мали Иђош-Србобран рекордер по издржљивости


Пут који спаја Бачку Тополу, Мали Иђош и Србобран рекордер је у Србији по издржљивости, јер није реконструисан од када је направљен пре више од 90 година. Грађани ове три општине свакодневно га користе, а у питању је и алтернативни пут за оне који желе да заобиђу аутопут од Новог Сада до Суботице.

Деоница државног пута другог реда од Бачке Тополе до Србобрана грађена је 1926. године. У своје време пут је био најмодернији у Војводини, никада није реконструисан и дан данас се користи у оригиналном стању.

„Пут је рађен од бетона, од бетонских плоча које су три пута десет метара између којих се налазио зазор, зазор који је био заливен битуменом или катраном. И то је било одржавано све до неких шесдесетих година“, каже публициста и новинар из Бачке Тополе, Јанош Хаџи.

Приликом градње, на квалитету и количини грађевинског материјала није се штедело и то је главни разлог издржљивости и дуготрајности пута.

„Око 25 центиметара је дебела та бетонска плоча и није армирана. Значи оно што су тадашњи градитељи урадили, издигли су га на насип да мраз не би деловао, да не би то стално дизао него су га дигли на насип где је било и песка и шљунка испод где тај мраз одради своје. И дали су довољан попречни нагиб да вода отиче и системи за одводњавање и јарци се одржавају редовно“, каже грађевински инжењер Иштван Пап.

Пут Београд-Будимпешта, грађен двадесетих година и данас се користи на целој дужини, али једино деоница од Бачке Тополе до Србобрана никада није реконструисана.

„Уназад више година почела је реконструкција од Суботице према Новом Саду али пре 5-6 година, из непознатих разлога, највероватније због недостатка средстава, на излазу из Тополе та реконструкција је прекинута. Ми жељно очекујемо да се ова реконструкција настави да би имали бољи и квалитетнији пут“, каже Имре Халгато из општинске управе Малог Иђоша.

У „Путевима Србије“ кажу да се 30 километара дуга деоница од Бачке Тополе до Србобрана редовно одржава уз санацију коловоза и крпљење ударних рупа, а наредне године биће дат предлог за комплетну рехабилитацију ове саобраћајнице.

Извор: РТВ (Милутин Влаховић)


ПретходниКњижевно вече са Љиљаном Шарац у Сомбору
СледећиСомборски апсурд!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.