Rad popisivača olakšavaju elektronski upitnici

kompjuter-tastatura-1

Do 31. oktobra traje popis stanovništva 2022. a kada je reč o procesu popisa na području grada Sombora, u popisnoj komisiji ističu da su zadovoljni kako teku popisni krugovi, te da je za područje grada predviđeno 157 popisivača, koji bi ovaj posao trebalo da obave u predviđenom roku.

Od 1. oktobra popisano je preko 30 odsto domaćinstva, stanova i stanovništva, navode u popisnoj komisiji grada Sombora i dodaju popis stanovništva na području grada obavlja 157 popisivača od kojih je 87 za grad, a 70 za seoska naselja. Ksenija Janković ističe da joj rad olakšava upravo to što su upitnici elektronski i da dnevno može obići oko 20 domaćinstava.

„Moja iskustva su jako lepa i prilično sam iznenađena da tako lepo teče popis. Prilično sam i zadovoljna na koji način me ljudi dočekaju i kako mi priđu, a i kako ja njima priđem u razgovoru. Imala sam situacije da pojedini nisu želeli da se izjasne po pitanju svoje veroispovesti. Međutim, naprotiv, dosta ljudi, kada dođemo do tog pitanja, zapravo žele da se izjasne i vrlo rado prihvataju da odgovore na to pitanje“, saopštila je Ksenija Janković, popisivač za grad Sombor.

„Nije bilo pitanja o kojem se nisam izjašnjavao što se tiče mene i gospođice koja je bila kod mene, mogu samo reći da je sve proteklo u najboljem redu“, rekao je Tomislav Vlaškalić, domaćin iz Sombora.

Popisivač je u obavezi da više puta obiđe stanovništvo, a ukoliko nisu na adresi ostavlja obaveštenje sa telefonom kol centra.

„Treba napomenuti da su popisivačima i stanovništvu na raspolaganju romski i mađarski asistenti koji su predloženi od strane Saveta nacionalnih manjina kako bi se eventualno prevazišla jezička barijera ukoliko je to potrebno prilikom popisa stanovništva“ kazala je Jelena Velebit, predsednik popisne komisije grada Sombora.

Za popis stanovništva 2022. po prvi put se koriste elektronski upitnici, a Republički zavod za statistiku je za svakog popisivača obezbedio laptop.

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниPromocija knjige „PLAMEN NA DAR“
СледећиU SOMBORU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.