Radio Blagovesnik prenosi bogosluženja iz somborskog hrama

Фото: Синиша Трифуновић

Kao varoš brojnih nacija i verskih opredeljenja Sombor i njegovi sveštenici svih konfesija su se uvek starali da na najbolji način zadovolje duhovne potrebe svojih sugrađana.

Tako je i u situaciji vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa ovdašnji hrišćanski kler svih denominacija upodobio bogosluženja uoči proslave vaskrsnuća Hristovog.

Tako će somborski Radio „Blagovesnik“, Srpske pravoslavne crkvene opštine, dok traje vanredno stanje u Srbiji i dok bude na snazi zabrana okupljanja većeg broja ljudi na istom mestu, direktno prenositi liturgije koje se služe u hramu Svetog velikomučenika Georgija. Tokom Velikog posta, odnosno do Strasne sedmice, liturgija Pređeosvećenih darova u somborskom Sabornom hramu se služi sredom i petkom, subotom liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, a nedeljom liturgija Svetog Vasilija Velikog. Svi građani i vernici liturgije sredom, petkom i subotom mogu slušati putem svojih radio-prijemnika, na frekvenciji Radio „Blagovesnika“ 95,7 Mhz i putem internet striminga na adresi blagovesnik.yunethosting.net:8000/stream.ogg, dok će liturgiju nedeljom slušaoci „Blagovesnika“ moći da prate isključivo putem interneta na pomenutoj adresi.

Prenosi bogosluženja sredom i petkom počinju od 8.00, subotom prenos počinje u 8.30 sati, a nedeljom od 9.00 zainteresovani mogu pratiti liturgiju isključivo putem internet striminga Radio „Blagovesnika“. Po pozivu, vernici se mogu pričestiti kod kuće.


U kontaktu s vernicima

Pored omogućavanja praćenja službe u najvećem gradskom hramu putem radio talasa, parosi ovdašnjeg namesništva su se i lično, putem SMS-poruka, obratili svakom od svojih parohijana, upozoravajući ih na potrebu zaštite od epidemije, kao i na mogućnost kućnih pričešća. Onima koji žele da se njihovi dragi spomenu u molitvama sveštenstva omogućeno je da istim putem, sms, viber ili porukama na drugim društvenim mrežama pošalju imena koja će biti pomenuta tokom liturgija.


Povodom nove mere koja obuhvata zabranu kretanja od subote u 13 časova do ponedeljka ujutro, Eparhija bačka će doneti odluku o načinu služenja nedeljom. Somborsko sveštenstvo će blagovremeno obavestiti javnost o donetoj odluci, kao i o rasporedu bogosluženja tokom Strasne sedmice, koja će biti direktno prenošena putem Radio „Blagovesnika“. Radio „Blagovesnik“ već više od deset godina emituje program za područje Sombora i okoline, u tajm šeringu sa katoličkim radijom „Marija“. Program „Blagovesnika“ je u etru radnim danima i subotom od 6.00 do 15 časova i od ponoći do 3.00 ujutru, a nedeljom od 15 časova do ponoći, dok se program putem interneta emituje 24 časa bez prestanka.   

M. Miljenović / dnevnik.rs

ПретходниSpremna i kovid ambulanta u Somboru
СледећиLopovi vršljaju po salašima

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.