Radnici se žale na zloupotrebe, ali nedostaju dokazi

Ministar za rad Srbije Zoran Đorđević izjavio je da dobija svakodnevno mejlove radnika koji se žale da poslodavci zloupotrebljavaju državnu pomoć, ali je dodao da nema materijalnih dokaza da se tako nešto dešava, pošto se zaposleni ne odlučuju da svedoče.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije rekao je za RTS da je u ranijem periodu bilo prijava radnika, naročito preko sindikata, da postoje poslodavci koji pokušavaju da dobiju novac od države i ta sredstva zadrže za sebe delimično ili u potpunosti.

“Nama je stvarno potrebno da imamo saradnju s radnicima koji bi želeli da prijave i da svedoče o tome da ih je neko zloupotrebio“, ističe Đorđević.


Ukazuje da se u slučaju da nema saradnje, zloupotreba nažalost ne može dokazati.

Razgovaralo se, kaže, sa sindikatima, ali se niko od radnika nije odlučio da svedoči.

“Bilo je prijava, dobijam svakodnevno mejlove, ali to su prijave koje kažu da to postoji, ali kada odemo u tu firmu – pošto je inspekcija dužna da ode u svaku firmu za koju postoji indicija da krši zakon, mi nemamo materijalnih dokaza da se tako nešto dešava“, objašnjava Đorđević.

To je, kaže, vrlo teško, radici se plaše da ne ostanu bez posla.

“Mi pokušavamo da ih ohrabrimo i tu su vrlo bitni mediji da zajedno sa nama rade na tome“, ističe ministar.

Kada su u pitanju radnici koji ostaju bez posla, Đorđević kaže da oni koji su radili sa ugovorom mogu da se prijave u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i imaju naknadu u slučaju nezaposlenosti.

Izvor: Tanjug

ПретходниUKLONIMO AMBROZIJU – SAČUVAJMO ZDRAVLJE
СледећиU porastu oglasi za posao koji nude mogućnost rada od kuće

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.