Različite generacije i zanimanja u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Staparu

Чланови Добровољног ватрогасног друштва Стапар су људи различитих професија, који своје слободно време стављају на располагање за учествовање у непредвидивим ситуацијама. Спремни су да реагују на сваки позив и иду где год да их позову. Када год затреба, помоажу Штабу за ванредне ситуације и колегама из Министарства унутрашњих послова, а како изгледа њихова спремност на терену, проверавала је екипа РТВ у Стапару.

Да ли је у питању пожар, незгода изазвана људском непажњом или било каква непредвидива ситуација, чланови Добровољног ватрогасног друштва из Стапара, на сваки позив су спремни да се ухвате у укоштац са њима.

Добровољно ватрогасно друштво у Стапару окупља људе различитих генерација и занимања, који своју племенитост показују на овај начин.

„По професији сам месар, а у „ДВД Стапар“ сам активан члан једанаест година. По позиву смо ту, морамо одговорити на сваки позив и помоћи И то радимо на искључиво добровољној бази. Пре пар година било је опасно, надомак Стапара смо гасили велику ватрену стихију, а за гашење пожара обезбедили смо десет возила са водом. На располагању сам увек када нисам на послу, али увек ту има до пет момака који су спремни када смо на послу“, каже Вукашин Воркапић, добровољац „ДВД Стапар“.

„По професији сам морнар и радим на броду. У „ДВД Стапар“ сам око десет година. Није толико битна храброст у нашем добровољном позиву, колико воља да помогнете неком, у свему томе важна је људскост да помогнете неком коме се догоди најгора ситуација у животу, а то је да му се запали сењак или кућа“, наводи Марко Стојаков, добровољац „ДВД Стапар.

„Ученик сам Средње техничке школе и од детињства сам желео да постанем ватрогасац. Активан сам члан од трећег разреда Основне школе, а према ДВД – у Стапар ме вуче адреналин када дође позив, а ја морам помоћи људима заједно са мојим колегама“, наводи Никола Новковић, добровољац „ДВД Стапар“.

Надлежни града Сомбора кажу да ће инсистирати на укључивању Добровољних ватрогасних друштава са територије града у систем цивилне заштите како би постали оперативна јединица.

„Значај наших добровољаца је немерљив у многим ситуацијама. Имали смо случај за време ванреднг стања да су управо добровољци “ДВД Стапар” учествовали у дезинфекцији свога села, а помогну увек када је позив да обезбеђују место саобраћајне несреће. Град континуирано финасира добровољна ватрогасна друштва на територуији града Сомбора и сваке године се издвајају средства из бужета за ту намену, а планирано је обнављање њихове опреме“, истиче Иван Глигорић, Штаб за ванредне ситуације и одбрану града Сомбора.

„ДВД Стапар” постоји од 1929. године. Друштво броји око 100 чланова, а од њих је четрдесет чланова старости од 20 до 40 година. Наравно, имамо и подмладак који је бројан, односно имамо око четрдесеторо деце предшколског и школског узраста. Они се такмиче редовно и учествују у свим нашим активностима и на тај начин обнављамо своје чланове“, каже Милисав Галић, председник „ДВД Стапар“.

У Сомбору и околини има једанаест активних добровољних ватрогасних друштава, а „ДВД Стапар“ се сматра једним од најактивнијих по бројности, организацији и спремности за учествовање у непредвидивим ситуацијама.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниHor osvojio zlatnu medalju na međunarodnom horskom takmičenju
СледећиSombor obeležio dan oslobođenja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.