Različite generacije i zanimanja u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Staparu

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stapar su ljudi različitih profesija, koji svoje slobodno vreme stavljaju na raspolaganje za učestvovanje u nepredvidivim situacijama. Spremni su da reaguju na svaki poziv i idu gde god da ih pozovu. Kada god zatreba, pomoažu Štabu za vanredne situacije i kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a kako izgleda njihova spremnost na terenu, proveravala je ekipa RTV u Staparu.

Da li je u pitanju požar, nezgoda izazvana ljudskom nepažnjom ili bilo kakva nepredvidiva situacija, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Stapara, na svaki poziv su spremni da se uhvate u ukoštac sa njima.

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Staparu okuplja ljude različitih generacija i zanimanja, koji svoju plemenitost pokazuju na ovaj način.


„Po profesiji sam mesar, a u „DVD Stapar“ sam aktivan član jedanaest godina. Po pozivu smo tu, moramo odgovoriti na svaki poziv i pomoći I to radimo na isključivo dobrovoljnoj bazi. Pre par godina bilo je opasno, nadomak Stapara smo gasili veliku vatrenu stihiju, a za gašenje požara obezbedili smo deset vozila sa vodom. Na raspolaganju sam uvek kada nisam na poslu, ali uvek tu ima do pet momaka koji su spremni kada smo na poslu“, kaže Vukašin Vorkapić, dobrovoljac „DVD Stapar“.

„Po profesiji sam mornar i radim na brodu. U „DVD Stapar“ sam oko deset godina. Nije toliko bitna hrabrost u našem dobrovoljnom pozivu, koliko volja da pomognete nekom, u svemu tome važna je ljudskost da pomognete nekom kome se dogodi najgora situacija u životu, a to je da mu se zapali senjak ili kuća“, navodi Marko Stojakov, dobrovoljac „DVD Stapar.

„Učenik sam Srednje tehničke škole i od detinjstva sam želeo da postanem vatrogasac. Aktivan sam član od trećeg razreda Osnovne škole, a prema DVD – u Stapar me vuče adrenalin kada dođe poziv, a ja moram pomoći ljudima zajedno sa mojim kolegama“, navodi Nikola Novković, dobrovoljac „DVD Stapar“.

Nadležni grada Sombora kažu da će insistirati na uključivanju Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa teritorije grada u sistem civilne zaštite kako bi postali operativna jedinica.

„Značaj naših dobrovoljaca je nemerljiv u mnogim situacijama. Imali smo slučaj za vreme vanredng stanja da su upravo dobrovoljci “DVD Stapar” učestvovali u dezinfekciji svoga sela, a pomognu uvek kada je poziv da obezbeđuju mesto saobraćajne nesreće. Grad kontinuirano finasira dobrovoljna vatrogasna društva na teritoruiji grada Sombora i svake godine se izdvajaju sredstva iz bužeta za tu namenu, a planirano je obnavljanje njihove opreme“, ističe Ivan Gligorić, Štab za vanredne situacije i odbranu grada Sombora.

„DVD Stapar” postoji od 1929. godine. Društvo broji oko 100 članova, a od njih je četrdeset članova starosti od 20 do 40 godina. Naravno, imamo i podmladak koji je brojan, odnosno imamo oko četrdesetoro dece predškolskog i školskog uzrasta. Oni se takmiče redovno i učestvuju u svim našim aktivnostima i na taj način obnavljamo svoje članove“, kaže Milisav Galić, predsednik „DVD Stapar“.

U Somboru i okolini ima jedanaest aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a „DVD Stapar“ se smatra jednim od najaktivnijih po brojnosti, organizaciji i spremnosti za učestvovanje u nepredvidivim situacijama.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниHor osvojio zlatnu medalju na međunarodnom horskom takmičenju
СледећиSombor obeležio dan oslobođenja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.