Različiti napici od sveže mlevenih zrna kafe

espreso-kafa

Mnogi od vas vole uživanje u kafi. Nije bitno koje je doba dana, da li je hladna ili vruća, gorka ili slatka i da li je pijete sami, sa prijateljima ili partnerom, kafa je postala jedan od najzastupljenijih napitaka na svetu. U zavisnosti od zrna kafe, proizvođača, načina spremanja i porekla kafe, mi vam danas predstavljamo samo neke vrste kafe koji se često konzumiraju.

Espreso kafa

Mnogi će reći da su Italijani espreso kafu uvrstili kao svoj sopstveni brend i smatraju je za jedno od svojih kulturnih blaga. Spremanje ove kafe dešava se na poseban načini i za to je potrebna tačno određena mera kafe i ostalih sastojaka, pri čemu morate biti majstor da bi ste spremili dobar espreso. 

Zna se da je za pravljenje dobrog espresa potrebno 42 zrna kafe kako bi se on lepo skuvao. Veličina šoljice je jako bitna, te tako ne bi trebalo sipati espreso u velike šolje, već u male, kako se ne bi hladio i gubio svoj prepoznatljiv ukus. U espresu ima manje kofeina, što je opet razumljivo s obzirom da se pije iz malih šoljica.

Bosch, Gorenje ili Philips kafe aparati nude mogućnost spremanja espreso kafe kod kuće ili na poslu. Pored nje, proizvođač vam nudi i druge mogućnosti te tako možete pripremiti, u zavisnosti od opcija i druge vrste kafe sa istim uređajem. 

Takođe, još jedna od ključnih stvari za dobar espreso jeste taj da je bitna higijena samog aparata. Pored redovnog čišćenja koje se mora obavljati, bitno je znati i koja voda se sipa i koja zrna kafe se stavljaju u espreso uređaj, ali i kako se čisti presa. Nikako ne zaboravite da proveravate i sistem za mleko. 

Kapućino

Kapućino je još jedan od napitaka od kafe koji uvažava veliko interesovanje, kako kod Italijana tako i u ostalim delovima sveta. Kapućino kao italijanska kafa, napravljena je od espresa i mlečne pene i mleka. Pravi se u aparatu za espreso gde se kafa sipa na donjoj trećini šolje, potom se doda određena količina mleka i mlečna pena na vrhu. Obično je ukrašena raznim slikama, ali može na vrhu biti posuta čokolada, cimet, običan šećer ili neki drugi začin. Takođe, u nekim zemljama služi se sa aromama, te se stavljaju karamela, vanila, čokolada, malina i slično.

Italijani ga često daju deci da piju iz razloga što u njemu ima više mleka i pene nego same kafe. Često se služi u kafićima i restoranima u prethodno zagrejanim šoljicama, najčešće od porculana, jer on dobro održava toplotu. Ako je kafa naručena za poneti ili je uzeta iz nekih jeftinijih kafića ili u lancima brze hrane, obično se služi u plastičnoj ili kartonskoj čaši. Postoje nekoliko vrsta kapućina. Ledeni kapućino koji se služi sa dodatkom hladnog mleka na vrhu. Suvi kapućino ima manje mleka, a više kafe od ostalih, dok mokri kapućino ima više mleka i mlečne pene u sebi. 

Moka kafa

Moka poseduje posebnu džezvu u kojoj se kafa sprema. Za pripremu vam je potrebna što kvalitetnija džezva, ukoliko nemate aparat za kafu i srednje mlevena zrna za espreso, kako ne biste dobili gorak ukus kafe. Kako Italijani vode računa i o vodi koju će sipati za pripremu kafe, obično koriste proključalu. Primera radi, mi koristimo hladnu vodu za pripremu domaće kafe.

Postoje različite metode za sipanje kafe u filter, neki je sipaju tako da formiraju oblik piramide. Najbitnije je da se kafa ne pritiska dok je sipate, već da pustite da ona postepeno pada, stvarajući tako vazdušne ventile. 

Moku kuvati na maloj ringli na najnižoj temperaturi kako ne bi zagorela. Kada počne da vrije isključite ringlu i promešajte kafu kako bi se gornji i donji sloj sjedinili. Servira se u keramičkim šoljama za espreso, koje se pre toga malo zagreju.

Napici u kojima je dodata kafa 

Kako je kafa postala sastavni deo života, tako je i njena primena počela da biva i u raznim jelima i pićima. Kao dodatak, kafa je počela često da se meša sa alkoholnim pićima i hranom, stvarajući tako nove, zanimljive ukuse.

Irska kafa je irski viski poslužen uz kafu sa šlagom i šećerom, gde kafa preovladava kao sekundarni dodatak radi arome i mirisa. Kafa jaka crna preliva se u malo zagrejanu čašu pre serviranja. Prethodno u čašu sipajte viski i šećer koji mutite dok se ne rastopi. Na kraju dodajte na vrhu šlag ili slatku pavlaku. 

Još jedan od produkata koji se pije i uvažava veliki značaj jeste koktel od kafe. Obično se služi u staklenim čašama koje se prethodno malo zagreju. Potom se dodaju alkoholna pića, poput viskija ili vodke. Dodaje se šećer, a zatim kafa i pavlaka na vrhu koja treba biti kremasta. Često se koriste i likeri od kafe i mleka. Iako sastojci za pripremu ovih napitaka deluju bezazleno, vodite računa o količini unosu, ipak su to kokteli.

ПретходниBudni uz knjigu i somborsku biblioteku
СледећиU TOKU RADOVI NA REKONSTRUKCIJI OBILAZNICE

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.