Rehabilitacija o trošku PIO Fonda

Рехабилитација бања ПИО

Najstariji Somborci sa primanjima ispod 26.324 dinara počeli su da podnose zahteve za besplatnu rehabilitaciju o trošku PIO Fonda. 

Na poziciju na konačnoj listi uticaće visina čeka, broj godina osiguranja, korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć.

Na desetodnevnu rehabilitaciju u neku od 24 banje prvi put su se prijavile penzionerke iz Sombora Milena Karalić i Zorka Radanović. U trećem dobu, uz starost dolaze i bolesti, pa se nadaju da će se njihovo ime naći na rang listi za neko od željenih lečilišta.

„Mnogo mi znači što za džabe imamo priliku da odemo na rehabilitaciju. Pošto imam malu penziju i to je veliki dodatak. Prijavila sam se za Kanjižu,Vrdnik ili Prolom banju. Volela bih Prolom banju, ali pošto je ona u Srbiji, to je zadnja mogućnost, jer sam ja bubrežni bolesnik“, kaže Milena Karalić.

„Mnogo mi znači pošto je penzija mala, a bolesna sam. Volela bih Vrdnik, Kanjižu ili Vrnjačku bajnu, pošto bolujem na bubrege, ali i od dijabetesa. Volela bih Vrnjačku bajnu, ako moram i da doplatim, jer je ta banja idealna za sve moje bolesti“, kaže Zorka Radanović.

Prijave za banje su počele, a zainteresovanost somborskih penzionera je velika.

„Mi smo u suštini produžena ruka PIO fonda, jer prikupljamo dokumentaciju koju naši članovi donesu. Ovde se formulari popunjavaju i sve se to odnosi u PIO fond. Prijave su do 21. maja, a mi radimo svakog radnog dana od 9 do 12č, a po potrebi i duže“, kaže Branka Simin, predsednica Gradsko udruženje penzionera Sombor.

U 2017. godini iz somborskog okruga pogodnost rehabilitacije o trošku PIO fonda koristilo je 305 penzionera, dok je tokom prošle godine u banjama boravilo njih 330.

„Sve troškove snosi Fond. Nakon završenog konkursa, kada bude objavljena rang lista, mogu računati da će o trošku Fonda o organizovanom prevozu ili ako se radi o manjem broju korisnika, pa putuju u neku drugu banju van teritorije Vojvodine biti obezbeđena autobuska karta, besplatan smeštaj u trajanju od deset dana. Sa svakom banjom se pojedinačno sklapa ugovor u okviru kojeg se predviđaju usluge namenjene našim penzionerima“, kaže Jasna Miljenović, direktor PIO Filijala Sombor.

Ugovorima sa svakom banjom pojedinačno je preciziran obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, pa je rehabilitacija u svakom pojedinačnom slučaju prilagođena potrebama penzionera.

Tokom boravka u banjama, oni su potpuno medicinski zbrinuti uz lekarske preglede imaju i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

rtv.rs

ПретходниPremijera dokumentarnog filma „Da me nema“
СледећиPROMOCIJA FITNESA I ZDRAVOG ŽIVOTA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.