Rezidba u voćnjacima u Kupusini

Relativno blaga zima ne pogoduje voću, ali je ipak januar obavezan period za rezidbu u voćnjacima, kao dobra priprema za predstojeću prihranu i tretmane protiv štetočina.

Proverili smo šta se radi u kupusinskim voćnjacima, kojih je po površinama voća najviše u zapadnobačkom okrugu.

Voćari u Kupusini strahuju za ovogodišnji rod, jer je zima isuviše blaga. Kažu, ako bude polovinom marta mraza i snega, to bi moglo da prepolovi rod. Ipak, zimsko orezivanje u voćnjacima jabuka, kojih je u ovom ataru oko 200 hektara površina, u punom je jeku ističe Janoš Šota, koji je 40 godina u voćarstvu. Najzastupljenija sorta jabuka je ajdared.

„Mora se rezidba početi, jer ne može se sve uraditi za mesec dana, radimo u grupama, pomažemo jedni drugima. Mi ne možemo sačekati da krenu pupoljci, a tada rezidba ne valja“, kaže Janoš Šota, voćar iz Kupusine.

Rezidbu krušaka i šljiva završili su krajem decembra. Kako se radnici za ovaj period ne mogu naći, i u sedmoj deceniji, sve rade sami, a posao se obavlja kako desnom, tako i levom rukom.

„Trebalo bi već sada da ima malo snega, da ima više vlage u zemlji. Rezidba je obavezna do proleća, a koliko će se tokom dana uraditi zavisi od vrste voćaka, uspemo oko 120 stabala dnevno“, ističe Janoš Balog, voćar iz Kupusine.

Stučnjaci i zaštitari u oblasti voćarstva ističu da je zimska rezidba obavezna kod većine vrsta voćaka, a njome se dominantno određuje opterećenje voćke rodom, ubrzava vegetacija i omogućava dobra osvetljenost krošnje zbog bolesti i štetočina.

Izvor: RTV (Vesna Milanović)

PrethodniIzložba „Crteži za tri bronze“ od 15. januara u Somboru
SledećiPOČELA SADNJA PARKA NOVOGODIŠNJIH JELKI

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.