Rezidba u voćnjacima u Kupusini

Релативно блага зима не погодује воћу, али је ипак јануар обавезан период за резидбу у воћњацима, као добра припрема за предстојећу прихрану и третмане против штеточина.

Проверили смо шта се ради у купусинским воћњацима, којих је по површинама воћа највише у западнобачком округу.

Воћари у Купусини страхују за овогодишњи род, јер је зима исувише блага. Кажу, ако буде половином марта мраза и снега, то би могло да преполови род. Ипак, зимско орезивање у воћњацима јабука, којих је у овом атару око 200 хектара површина, у пуном је јеку истиче Јанош Шота, који је 40 година у воћарству. Најзаступљенија сорта јабука је ајдаред.

„Мора се резидба почети, јер не може се све урадити за месец дана, радимо у групама, помажемо једни другима. Ми не можемо сачекати да крену пупољци, а тада резидба не ваља“, каже Јанош Шота, воћар из Купусине.

Резидбу крушака и шљива завршили су крајем децембра. Како се радници за овај период не могу наћи, и у седмој деценији, све раде сами, а посао се обавља како десном, тако и левом руком.

„Требало би већ сада да има мало снега, да има више влаге у земљи. Резидба је обавезна до пролећа, а колико ће се током дана урадити зависи од врсте воћака, успемо око 120 стабала дневно“, истиче Јанош Балог, воћар из Купусине.

Стучњаци и заштитари у области воћарства истичу да је зимска резидба обавезна код већине врста воћака, а њоме се доминантно одређује оптерећење воћке родом, убрзава вегетација и омогућава добра осветљеност крошње због болести и штеточина.

Извор: РТВ (Весна Милановић)

ПретходниIzložba „Crteži za tri bronze“ od 15. januara u Somboru
СледећиPOČELA SADNJA PARKA NOVOGODIŠNJIH JELKI

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.